Rehberlik servisi nedir ne değildir?

İçindekiler:

  1. Rehberlik servisi nedir ne değildir?
  2. Rehberlik servisinde neler yapılır?
  3. Rehberlik servisi neden var?
  4. Rehberlik hizmeti ne değildir?
  5. Rehberlik servisi nedir ne işe yarar?
  6. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Nedir Ne Değildir?
  7. Sınıf rehberlik dosyası kime teslim edilir?
  8. Okul rehberlik çalışmaları nedir?
  9. Rehberlik dersi öğretmen adaylarına neden verilir?
  10. Rehberliğin anlamı nedir?
  11. Rehberlik hizmet alanı nedir?
  12. Kişisel rehberlik ne demek?
  13. Psikolojik Danışma ve rehberlik Servisi nedir?
  14. Rehberlik anlayışı nedir?
  15. Psikolojik yardım nedir ne değildir?
  16. Okul rehberlik yürütme komisyonu kimlerden oluşur?
  17. Okullarda mesleki rehberlik hizmetleri alanında neler yapılmaktadır?
  18. Okuldaki rehberlik hizmetleri yıllık uygulama programı kim tarafından hazırlanır?
  19. Kişisel rehberlik hizmeti nedir?

Rehberlik servisi nedir ne değildir?

Rehberlik servisi ne değildir? Rehberlik servisi bir çözüm noktası değildir. Öğrencinin ihtiyaçlarını karşılama yeri değil, kendi kararlarını kendi vermesi ve sonuçlarından sorumlu olması işidir. Öğrencinin yapamadıklarını onun yerine yapmak değildir.

Rehberlik servisinde neler yapılır?

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ OLARAK; Bireysel, mesleki ve eğitsel psikolojik danışma ve rehberlik çalışmaları; bireysel görüşmeler, grup çalışmaları, geziler, bültenler, seminerler, hizmet içi eğitim çalışmaları, bilgilendirme toplantıları, test ve envanter uygulamaları aracılığıyla yapılmaktadır.

Rehberlik servisi neden var?

Rehberlik servisleri, bireye kişisel sorunlarının çözümü için gerekli olan olgusal bilgileri sağlayan, kişinin isteklerini, olanaklarını ve çeşitli özelliklerini tanımasına yardımcı olan ve bu bilgilerden yararlanarak kendini gerçekleştirmesine yardım eden bir hizmet alanıdır.

Rehberlik hizmeti ne değildir?

Rehberlik ne değildir? a) Rehberlik çocuğun elinden tutup yürütmek, bütün ihtiyaçlarını karşılamak değildir. b) Rehberlik öğrenciyi korumak, her sıkıntıdan kurtarmak, problemlerini çözmek için doğrudan yardım yapma değildir. c) Rehberlik öğrenciye öğüt vermek, telkinde bulunmak, tavsiye yapmak değildir.

Rehberlik servisi nedir ne işe yarar?

Rehberlik servisi, öğrencilerimizin okula uyumunu sağlamada ve bu konuda veliyi yönlendirmede etkin bir rol oynar. Çeşitli konularda seminerler düzenleyerek öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin ihtiyaç duydukları konularda bilgi sahibi olmasına yardımcı olur.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Nedir Ne Değildir?

Psikolojik danışma, kişilerin, sosyal, eğitimsel, kişisel konularda mevcut sorunlarını çözme, hedeflerini belirleme, karar verme, kendilerini daha iyi tanıma gibi amaçlarla profesyonel kişilerden yardım aldığı bir gelişim sürecidir.

Sınıf rehberlik dosyası kime teslim edilir?

4 Okul yılsonu rehberlik çalışma raporunu (EK-3) ha- zırlar ve haziran ayı sonuna kadar bağlı olduğu RAM'a gönderilmek üzere okul yönetimine teslim eder.

Okul rehberlik çalışmaları nedir?

Rehberlik; bireyi tanımak, kendini tanımasına yardım etmek, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, ilgi ve yeteneklerini geliştirmesi, çevresine sağlıklı ve dengeli bir uyum sağlaması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için, ilgili kişilerce yürütülen hizmetlerdir.

Rehberlik dersi öğretmen adaylarına neden verilir?

Rehberlik dersinin temel amacı, değişik eğitim kademelerinde görev alacak öğretmen adaylarının kişisel, eğitsel ve mesleki rehberlik konusunda gerekli bilgi, beceri ve tutum kazanmalarına yardım etmektir.

Rehberliğin anlamı nedir?

En geniş anlamında rehberlik; bir insanın başka bir insana ya da gruba, o insanın ya da grubun en iyi bir biçimde yaşamasına, insanların kendilerini gerçekleştirmelerine en elverişli yoları bulabilmeleri için yapılan yardımdır.

Rehberlik hizmet alanı nedir?

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE HİZMET ALANLARI Bu servisler değişik yazarlar tarafından farklı şekilde belirlenmekle birlikte en geniş haliyle, rehberlikte hizmet alanları şu dokuz alanda toplanabilir: Psikolojik danışma hizmetleri. Bireyi tanıma hizmetleri. Bilgi toplama ve yayma hizmetleri.

Kişisel rehberlik ne demek?

Kişisel rehberlik, kendini tanıması, anlaması, güçlü ve zayıf yönleriyle kendini kabul etmesi ve geliştirmesi; kendine güvenen, kişiler arası ilişkilerde becerili, kişisel ve sosyal yönden dengeli ve uyumlu bir birey olarak yetişmesine yönelik hizmetleri kapsar.

Psikolojik Danışma ve rehberlik Servisi nedir?

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi bireyin kendini anlamasını, sorunlarını çözmesini, gerçekçi kararlar almasını, var olan birikimlerini geliştirmesini, çevresiyle dengeli ve sağlıklı bir uyum içinde olmasını ve böylece kendini gerçekleştirmesini amaçlar.

Rehberlik anlayışı nedir?

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, çevresiyle uyum içerisinde yaşaması ve kendini gerçekleştirebilmesi için bireye sağlanan psikolojik destek hizmetlerinin tümüdür.

Psikolojik yardım nedir ne değildir?

Psikolojik yardım; psikolojik olarak herhangi bir sorunla karşılaşıldığında kişilere birebir olarak sunulan, ortalama 45 - 50 dakika süren, ihtiyaca göre ve seanslar halinde belli süre devam eden, tamamen iletişime, bilimsel bilgiye ve bazı tekniklere dayanan bir yardım biçimidir.

Okul rehberlik yürütme komisyonu kimlerden oluşur?

(2) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme komisyonu eğitim kurumu müdürünün başkanlığında aşağıdaki üyelerden oluşur: a) Eğitim kurumunda görevli müdür yardımcıları. b) Rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar. c) Sınıf rehber öğretmenlerinden her sınıf düzeyinden seçilecek en az birer temsilci.

Okullarda mesleki rehberlik hizmetleri alanında neler yapılmaktadır?

Mesleki Rehberlik bireylerin farklı meslekleri tanımaları, kendilerine uygun meslekleri seçebilmeleri, mesleklere hazırlanmaları ve mesleki yönde gelişebilmeleri amacı ile yapılan yardımlardır.

Okuldaki rehberlik hizmetleri yıllık uygulama programı kim tarafından hazırlanır?

MADDE 16 – (1) Eğitim kurumlarında rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin planlanması ve kurum içindeki iş birliğinin sağlanması amacıyla rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme komisyonu oluşturulur.

Kişisel rehberlik hizmeti nedir?

Kişisel rehberlik, kendini tanıması, anlaması, güçlü ve zayıf yönleriyle kendini kabul etmesi ve geliştirmesi; kendine güvenen, kişiler arası ilişkilerde becerili, kişisel ve sosyal yönden dengeli ve uyumlu bir birey olarak yetişmesine yönelik hizmetleri kapsar.