Kalp kapak yetmezliği nedir?

İçindekiler:

  1. Kalp kapak yetmezliği nedir?
  2. Kalp kapak yetmezliği nasıl anlaşılır?
  3. Mitral kapak yetmezliği olanlar nelere dikkat etmeli?
  4. Kalp kapakçığında kayma neden olur?
  5. Mitral kapak yetmezliği olanlar spor yapabilir mi?

Kalp kapak yetmezliği nedir?

Kalp kapağı yetersizliği nedir? Kapak kan akımı geçtikten sonra tam olarak kapanamazsa bir miktar kan akımı geldiği odacığa geri kaçar. Buna kapak yetersizliği veya kapak regürjitasyonu adı verilir. Kapaktaki sorun hem darlık hem yetersizliğe neden olabilir.

Kalp kapak yetmezliği nasıl anlaşılır?

Mitral Kapak Yetmezliğinin Belirtileri
  1. Ritim bozukluğu.
  2. Çabuk yorulma.
  3. Nefes darlığı
  4. Kalp çarpıntısı
  5. Bacaklarda ödem.

Mitral kapak yetmezliği olanlar nelere dikkat etmeli?

Kalp kapakçık hastalarının tedavisinde erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Bu nedenle 1 ve 2. düzey yetmezliği olanların kontrolleri aksatmaması gerekir. İleri düzey yetmezliklerde ise kalp kapakçığının tamir edilmesi ya da değiştirilmesi için mitral kapak ameliyatı yapılması gerekir.

Kalp kapakçığında kayma neden olur?

Kalp kapak yapısının bozularak işlev yapamaz hale gelmesi sonucu kalp kapak hastalığı oluşur. Kapakçıklarda hastalık iki şekilde gelişebilir, kapağın daralması ve/veya yetmezliği (geriye doğru kan kaçırması). Kapak hastalıklarının sebebi genetik, ileri yaş, enfeksiyon, kalp kası hastalıkları gibi çok çeşitlidir.

Mitral kapak yetmezliği olanlar spor yapabilir mi?

Mitral kapak prolapsusu olan hastaların (ileri derecede mitral yetmezliği olanlar dışında) yaşamlarında herhangi bir kısıtlama yapmaları gerekmez. Yani bu hastalar spor yapabilir, hamile kalabilir gerektiğinde ameliyat olabilir.