Yençü Ügüz nedir?

İçindekiler:

  1. Yençü Ügüz nedir?
  2. Amu Derya nehri nereye dökülür?
  3. Ceyhun nehri hangi ülkede?
  4. Amuderya nereden geliyor?
  5. Orhun Yazıtlarındaki Oğuzca belirtiler üzerine ilk çalışmayı yapan kişi kimdir?
  6. Türklerin demir kapı dediği yer neresidir?
  7. Maveraunnehir anlami nedir?
  8. Seyhun ve Ceyhun nereye dökülür?
  9. Orhon ve eski Uygur Türkçelerinin ilk gramer çalışmasını kim yapmıştır?

Yençü Ügüz nedir?

Ortaçağ İslami kaynaklarda bu nehir Sayhoun (سيحون) ismiyle bahsedilir, böylece Cennet'teki dört nehirlerden biridir. Orhun Yazıtlarında bu akarsuyun adı Yinçü-Öğüz (İnci öz) olarak geçer[1]. Oğuzlar Yincü Ügüz (İnci nehri), eski Türkler de bu nehre Yençü Ügüz derlerdi. [2], keza "İnci Nehir" anlamına gelirdi.

Amu Derya nehri nereye dökülür?

Aral Sea Ceyhun/Ağızlar

Ceyhun nehri hangi ülkede?

Orta Asya'nın en önemli nehirlerinden biri olan Ceyhun nehri'nin havzası Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Afganistan'ın topraklarını kapsar.

Amuderya nereden geliyor?

Amuderya Batı Asya'da, akarsu. Tacikistan'da Hindikuş Dağlarından doğar. Vahş ve Pyanc ırmaklarının birleşmesiyle meydana gelir. Dağlık alandan aldığı kollarla büyüyerek bölgeyi terk ettikten sonra kuzeybatıya yönelir.

Orhun Yazıtlarındaki Oğuzca belirtiler üzerine ilk çalışmayı yapan kişi kimdir?

Köktürk yazıtları ile ilgili ilk yayınlar bu şekilde yapıldıktan sonra, Radloff ve Thomsen'in çalışmalarından yola çıkan Necip Asım (Yazıksız) Türkiye'de konuyla ilgili ilk çalışmayı yapmıştır (Orhun Abideleri, İstanbul 1340-41/M. 1924-1925.).

Türklerin demir kapı dediği yer neresidir?

Fevkalade müstahkem olan bu boğazdan geçmek çok zor olduğundan yerliler tarafından buraya Demir Kapı adı verilmiştir. Türkistan'ın güneydoğu sınırında yer alan Demir Kapı, Baysun-Dağ silsilesindeki geçit olup, Keş şehrinin 90 km. güneyinde, 12-20 m. genişliğinde ve 3 km. uzunluğundadır.

Maveraunnehir anlami nedir?

Maveraünnehir, Orta Asya'da, Ceyhun (Amu Derya) ve Seyhun (Siri Derya) nehirleri arasında kalan tarihi bölge. Bugün bu bölge Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan arasında bölünmüştür.

Seyhun ve Ceyhun nereye dökülür?

Aral Sea Ceyhun/Ağızlar

Orhon ve eski Uygur Türkçelerinin ilk gramer çalışmasını kim yapmıştır?

Alman Türkolog Annemarie von Gabain, Eski Türkçe alanında ilk ve temel gramer kitabı olan çalışmasını 1941 yılında yayımlamıştır (Alttürkische Grammatik, Leipzig 1941.). Bu gramer kitabında Gabain, eski Türk-runik harfli metinlerin yanı sıra Eski Uygurca metinlerin gramerini de ortaya koymuştur.