Purpura ne demek?

İçindekiler:

  1. Purpura ne demek?
  2. Cilt altı kanaması nedir?
  3. Cok fazla kanama neden olur?
  4. Trombosit düşüklüğü tehlikeli mi?
  5. Trombosit düşüklüğü nelere sebep olur?
  6. Trombosit hangi durumlarda verilir?
  7. Plt PCT yüksekliği neden olur?
  8. Trombosit nedir nasıl alınır?
  9. Trombosit kan vermek iyi mıdır?
  10. Trombosit vermek ne demek?
  11. Beyaz kan verdikten sonra ne yapılmalı?

Purpura ne demek?

Purpura (Latince: purpura, "mor") kırmızımsı mor renkte, basmakla solmayan deri döküntüsüdür. Vaskülite veya C vitamini eksikliğine (iskorbüt) bağlı deri altı kanama bulgusudur. Purpuraların çapı 3 ile 10 mm arasında olup, 3 mm' den küçük olanlarına peteşi, 1 cm' den büyük olanlarına ise ekimoz adı verilir.

Cilt altı kanaması nedir?

Deri altı kanaması, kanın doğru bir şekilde pıhtılaşmaması sebebiyle ortaya çıkan ve nadir olarak görülen hastalıklardan bir tanesidir. İmmün Trombositopenik Purpura (İTP) olarak da adlandırılmaktadır. Deri altı kanaması kendini deri içinde kanama ile oluşan kırmızı-mor renkte döküntüler şeklinde gösterir.

Cok fazla kanama neden olur?

Aşırı adet gören kadınların %40-60'ında altta yatan bir neden yoktur. Aşırı adet görmenin nedenleri arasında: rahim ağzı veya rahim içi polipleri, endometriozis, myomlar, spiral, kronik pelvik enflamatuar hastalık, pıhtılaşma bozuklukları olmakla birlikte bazı tedavilerde aşırı adet görmeye neden olabilir.

Trombosit düşüklüğü tehlikeli mi?

Trombositopeni tehlikeli midir? Trombosit sayısı, mikrolitre bazında 10 bin altına düştüğünde kişide tehlikeli bir iç kanamaya neden olabilir. Trombositopenin şiddetli olduğu durumlarda nadir de olsa kişide beyin kanaması görülebilir.

Trombosit düşüklüğü nelere sebep olur?

Trombosit Düşüklüğünün Sebepleri Kemik iliği yetmezliği (Aplastik anemi), myelofibrozis, myelodisplazi gibi hastalıklarda trombosit oranı ciddi miktarda azalır. Kan nakli sırasında oluşan antikorlar trombositlerin yıkılmasına sebep olabilir.

Trombosit hangi durumlarda verilir?

Kemik iliği problemlerinden, romatizmal hastalıklara, enfeksiyondan, dalak sorunlarına, kanserden, beyin kanamasına kadar pek çok hastalığın teşhisinde uygulanan trombosit testi büyük önem taşıyor.

Plt PCT yüksekliği neden olur?

PCT değeri, sepsis, akut gelişen organ yetmezliği, tiroit kanseri, menenjit, zatürre, idrar yolu enfeksiyonuna ve bazı ilaçların yan etkisine bağlı olarak da yüksek çıkabilir.

Trombosit nedir nasıl alınır?

Trombosit aferez işlemi, kan bağışçı ile aferez cihazı arasında, hasta için gereken kan bileşeni(trombosit) elde edilene kadar devam eden bir kan alıp-verme işlemidir. Cihaz bağışçının kanını küçük miktarlarda alarak gerekli olan trombositi ayırır ve kanın trombosit dışında kalan kısmı bağışçıya geri verir.

Trombosit kan vermek iyi mıdır?

Trombosit bağışlamak size kesinlikle zarar vermez. Aferez cihazı sadece hasta için gereken miktarda trombosit toplar ve kalan trombositleri size geri verir. Böylelikle, vücudunuzda kalan trombosit normal sınırlarda olacaktır. Bu nedenle, trombosit bağışı sonrasında herhangi bir kanama beklenmez.

Trombosit vermek ne demek?

Trombosit aferez işlemi, kan bağışçı ile aferez cihazı arasında, hasta için gereken kan bileşeni(trombosit) elde edilene kadar devam eden bir kan alıp-verme işlemidir. Cihaz bağışçının kanını küçük miktarlarda alarak gerekli olan trombositi ayırır ve kanın trombosit dışında kalan kısmı bağışçıya geri verir.

Beyaz kan verdikten sonra ne yapılmalı?

özellikle kan verdikten sonra vücutta sıvı kaybı yaşanır. Bu nedenle kişilerin kan bağışından sonra bol sıvı alması ve sıvı gıdalar tüketmesi gerekir. Ayrıca kan bağışından sonra sigara ve alkol kullanılmamasına dikkat edilmeli, ağız egzersizlerden kaçınılmalıdır.