Çerkezce hangi dile benzer?

İçindekiler:

  1. Çerkezce hangi dile benzer?
  2. Çerkez dili var mı?
  3. Çerkezce erkek kardeş ne demek?
  4. Kaşenlik ne demek?
  5. Adige ve Kabardey ne demek?
  6. Psase ne demek?
  7. Çerkezce ayıp ne demek?
  8. Adige Pşaşe ne demek?

Çerkezce hangi dile benzer?

Çerkes dilleri: Adığece (Batı Çerkesce) ve Kabartayca (Doğu Çerkesce). (Günümüzde artık konuşulmayan bir dil olan Hatticenin bu kola yakın olduğu iddia edilmiştir). Nah dilleri: Batsça, Çeçence, ve İnguşça.

Çerkez dili var mı?

Çerkes dilleri, Kuzey Kafkasya'da, Rusya'ya bağlı Adigey, Karaçay-Çerkesya ve Kabartay-Balkarya cumhuriyetleri ile Krasnodar Krayı'nda yerli Çerkeslerin ve bugün Türkiye, Ürdün, Suriye ve İsrail gibi ülkelerde yaşayan diaspora Çerkeslerinin dili ya da lehçeleri (тхыбзэ ISO 639 kodu ady ile kbd) birliğidir.

Çerkezce erkek kardeş ne demek?

çerkesce -adigece, kardeş manasına gelir. adıgece "erkek kardeşim" anlamına gelen kelime. si (benim) - go (oğlan) - şı (kardeş) ek ve kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşur.

Kaşenlik ne demek?

Kaşenlik, genç kadın ve erkekler arasında evlilik öncesi arkadaşlık ilişkisine deniyor. Kaşenlik, diğer geleneklerde olduğu gibi habze adı verilen kurallarla sınırlı. Çerkez kızları ve oğlanları düğünlerde, toplantılarda, muhabbet ortamlarında birlikte olurlar.

Adige ve Kabardey ne demek?

Orta Kafkasya'daki Terek ve Kuma nehirlerinin kollarının suladığı geniş bölgede yaşayan Kabartaylar kendilerini Adige olarak da adlandırmaktadır ve Çerkezler'le akrabadırlar. Kaynaklarda Kabartay, Kaberdey, Kabarda ve Kabardintsı gibi değişik isimlerle anılırlar.

Psase ne demek?

adige pşaşe, Çerkes kızı demek.

Çerkezce ayıp ne demek?

Çerkes Kültüründe İnsanı Dayaktan Beter Dumura Uğratan Söz: Haynap. ... çerkes dilinde "ayıp" anlamına gelir. her türlü saygısızlık ve onaylanmayacak hareket bu kapsama girer, yapmaktan özenle kaçınılması gerekir. bir nevi tek kelimelik adab-i muaşeret kuralıdır.

Adige Pşaşe ne demek?

"çerkes kızı"nın çerkezcesi. "adige" yada "adighe" , çerkesler'in kendileri için kullandıkları isim ve sıfattır. "psase" yada doğru telaffuzuyla "p$a$e", çerkesce'de kız anlamına gelir. çerkez kızı demektir.