Tercümanlar ne yapıyor?

İçindekiler:

  1. Tercümanlar ne yapıyor?
  2. Kimler çevirmen olabilir?
  3. Herkes çevirmen olabilir mi?
  4. Serbest çevirmen nasıl olunur?
  5. Tercüman olmak için ne okunmalı?
  6. Yeminli tercüman olmak için nereye başvurulur?
  7. Yeminli tercüman nasıl bulunur?

Tercümanlar ne yapıyor?

Tercüman mezunları anlıktan yazılıya kadar birçok dil ve konularda çeviriler yapmaktadır. Çevirilerin yapıldığı dillerin ve ülkelerin kültürlerine hakimiyet oldukça önemlidir. Bu nedenle tercümanlar diller arasında ülkelerin kültürlerine hakim olmaları sebebiyle ülkeler arasında bir kültürel geçiş de sağlamaktadır.

Kimler çevirmen olabilir?

Ülkemizde yabancı dil bilen veya bildiğini iddia eden, yerli ve yabancı herkes, düzenleyici ve denetleyici bir merci olmadığı için, rahatlıkla çevirmenlik yapabilmektedir.

Herkes çevirmen olabilir mi?

Her yabancı dil bilen kişi yeminli çevirmen olamaz. Yeminli tercüman olabilmesi için yukarıda belirtilen şartları yerine getirmesi gerekir. Bunların en başında da dili bildiğini kanıtlayan resmi bir belgeye örneğin diplomaya sahip olması gelmektedir.

Serbest çevirmen nasıl olunur?

Freelance tercüman olabilmek, serbest zamanlı çalışabilmek için ilgili üniversitelerin yabancı dil veya mütercim tercümanlık bölümlerinden mezun olan veya okumaya devam eden kişiler olmak gerekmektedir. Böylece serbest zamanlı olarak çalışabilirler.

Tercüman olmak için ne okunmalı?

Tercüman olmak isteyen kişiler en iyi eğitimi üniversitelerin Mütercim - Tercümanlık bölümlerinden alabiliyorlar. Bu bölümün ardından ise Çeviri Bilim, Dil - Edebiyat ve Öğretmenlik bölümleri geliyor.

Yeminli tercüman olmak için nereye başvurulur?

Bu belge eğer ilgili üniversitenin yabancı dil bölümünden mezun olunmuş ise okuldan veya bir dil kursundan alınabilir. Tüm şartları sağladıktan sonra tercümanın elindeki belgeler ile birlikte için notere başvurması gerekmektedir.

Yeminli tercüman nasıl bulunur?

Söz konusu kriterleri sağlayabilen tercümanlar noterlik makamına giderek dil bildiğine dair diploma, transkript ve dengi bir belge ile başvuruda bulunurlar. Noter huzurunda yemin ederek yemin zabtı alır ve noter yeminli tercüman unvanına sahip olurlar.