BK virüsü nasil bulaşır?

İçindekiler:

  1. BK virüsü nasil bulaşır?
  2. BK testi ne demek?
  3. Bkv Nefropatisi nedir?
  4. Bkv DNA nedir?

BK virüsü nasil bulaşır?

Polyomavirus primer enfeksiyonu fekal-oral, solunum, transplasental ve donör dokusu yoluyla bulaşır. BKV primer enfeksiyonu 2-5 yaşlarında olur. Kapsülü parietal epiteli ve lenfoid hücrelerde latent kalır; sıklıkla İS'la reaktive olur.

BK testi ne demek?

BK Virus R-GENE® kiti kullanıma hazır bir moleküler tespit kitidir. Viral DNA ekstraksiyonu sonrasında PCR yardımıyla BK virüs viral yükünü ölçer. 5' nükleaz Taqman teknolojisini kullanarak BK virüs genomunun belirli bir alanını amplifiye ederek ve eşzamanlı tespit ederek çalışır.

Bkv Nefropatisi nedir?

Virüs vücuda bir kez girdikten sonra böbrek epitelinde saklı kalır ve nakil sonrası yeniden çoğalmaya başlar. BK virüsün neden olduğu nefropati sıklığı, özellikle son on yılda daha güçlü bağışıklığı baskılayıcı ilaçların kullanıma girmesiyle artmıştır. Vakaların P'sinden fazlası greft kaybı ile sonuçlanır.

Bkv DNA nedir?

BKV, Polyomaviridae ailesi içinde bulunan, zarfsız, küçük, ikozahedral kapsidli ve çift iplikli çembersel DNA'ya sahip bir virustur8. Erken çocukluk çağında geçirilen primer BKV enfeksiyonları sırasında üst solunum yolu enfeksiyonu klinik bulguları görülebilmekle birlikte, genellikle asemptomatik seyretmektedir9.