Batum ismi ne demek?

İçindekiler:

  1. Batum ismi ne demek?
  2. Batum özerk mi?
  3. Batum'da ne kadar Türk var?
  4. Acara Müslüman mı?
  5. Acara Özerk Cumhuriyeti Türk mü?
  6. Gürcistanda kaç Türk var?
  7. Gürcistan hangi dili kullanır?
  8. Gürcistanlılar Hristiyan mı?
  9. Gürcistan bir Türk devleti midir?

Batum ismi ne demek?

Batum (Gürcüce-Lazca: ბათუმი / Batumi), Gürcistan'ın özerk cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Karadeniz kıyısındaki liman kenti. Nüfusu 152.839 (2014 sayımı) olan Batum, önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir.

Batum özerk mi?

Özerk cumhuriyetlerden biri olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Batum ve çevresindeki beş ilçeden (rayon) oluşmaktadır. Gürcistan topraklarının % 4.2'sine ve yaklaşık 400 bin nüfusa sahiptir. Yönetim merkezi olan Batum'un nüfusu 125 bin civarındadır.

Batum'da ne kadar Türk var?

Türkiye'nin Sarp Sınır Kapısı'nı geçtikten sonra karşınıza çıkan Batum. Nüfusu 150 bin, yılda ağırladığı turist sayısı 4.5 milyon ve bunların 3 milyonu Türk. Ali Eyüpoğlu köşesinde Türk'lerin eğlenmek için en çok tercih ettiği şehir olan Batum'u anlattı.

Acara Müslüman mı?

1990'ların başında, değişik dinden kişilerin yaşadığı Acara Özerk Cumhuriyeti'nde nüfusun % 70'i Müslüman Gürcülerden oluşuyordu. Günümüzde Acara İstatistik İdaresi'nin tahmini rakamlarında bölge nüfusunun % 63'ü Ortodoks Hristiyan, % 30'u Hanefi mezhebinden Sünni Müslüman olarak verilmektedir. « ...

Acara Özerk Cumhuriyeti Türk mü?

Bölge Rusya tarafından ilhak edildiğinde, bölge nüfusunun tahmin olarak %80'i Müslüman iken, bugün bölgenin %25-30'u Müslüman kalabilmeyi başarmıştır. Acara bölgesi, SSCB'ye bırakılırken bölgeye özerklik verilmiş, bu özerkliğin garantörü de Türkiye Cumhuriyeti olmuştur.

Gürcistanda kaç Türk var?

Toplam 4,5 milyon kişiden oluşan Gürcistan nüfusunun bir kısmı (yaklaşık 600 bin kişi) Türklerden oluşmaktadır.

Gürcistan hangi dili kullanır?

Gürcüce Gürcistan/Resmi dilleri Megrel, Svan ve Laz dilleri konuşan nüfusunun yanı sıra, Gürcü olmayan nüfus da kendi dillerinin yanı sıra Gürcüce konuşur. Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce'dir; Abhazya özerk cumhuriyetinde Abhazca da resmi dil kabul edilmiştir.

Gürcistanlılar Hristiyan mı?

Gürcistan nüfusunun yaklaşık yüzde 82'lik kısmını Ortodoks Hristiyan nüfus oluşturmaktadır. Ayrıca ülkede Müslüman, Apostik ve Katolik azınlıklar da yaşamaktadır.

Gürcistan bir Türk devleti midir?

Gürcistan, 24 Ağustos 1995'te kabul edilen Anayasaya göre, 'da yapılan referandum ve 'da kabul edilen bağımsızlık yasası ile bağımsız, üniter ve bölünmez bir devlet olarak kurulmuştur.