Rh uygunsuzluğu nedir?

İçindekiler:

  1. Rh uygunsuzluğu nedir?
  2. Kan uyuşmazlığı tedavisi var mı?
  3. Anne pozitif baba negatif ise kan uyuşmazlığı olur mu?
  4. Indirekt Coombs testi nedir ne zaman yapılır?
  5. Indirekt coombs testi gebeliğin kaçıncı haftasında yapılır?
  6. Indirekt coombs testi pozitif çıkarsa ne olur?
  7. Anne ve babada kan uyuşmazlığı nedir?

Rh uygunsuzluğu nedir?

Rh uygunsuzluğu, anne Rh negatif, bebek ise Rh pozitif olduğu durumda gelişir. Gebelik sırasında anne kanına geçen bebeğe ait Rh pozitif kan hücreleri annenin bağışıklık sistemini uyarır ve antikor üretimini başlatır. Bu antikorlar ise bebeğe ait kan hücrelerini parçalar. Bu duruma Rh kan uyuşmazlığı denir.

Kan uyuşmazlığı tedavisi var mı?

Daha sonraki gebeliklerde sorun yaratmasın diye 28-34. Haftalar arasında en sık bilinen şekli ile kan uyuşmazlığı iğnesi adı verilen bir uyuşmazlık iğnesi yapılır. Bebek doğduktan sonra Rh (–) ise yeni bir doza gerek yoktur, eğer Rh (+) ise ilk 72 saat içerisinde mutlaka anneye 2. Doz iğne de yapılır.

Anne pozitif baba negatif ise kan uyuşmazlığı olur mu?

Rh uygunsuzluğundan sadece Baba pozitif anne negatif iken söz edilebilir. Baba negatif anne pozitif ise uyuşmazlık önemli değildir. Etki mekanizmasıRh uygunsuzluğu varlığında (anne (-) baba (+)) eğer bebek de pozitif ise doğum esnasında anne kanı ile bebeğin kanı temas eder ve anne kanına Rh faktörü geçer.

Indirekt Coombs testi nedir ne zaman yapılır?

Anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığı olduğunda bunu önlemek ve kontrol altında tutmak için İndirekt Coombs testi uygulanmaktadır. 28. haftada ve doğum zamanında test uygulaması yapılır. Birey, kendi alyuvar antijenlerine karşı antikor oluşturduğu zaman hemolitik anemi oluşabilir.

Indirekt coombs testi gebeliğin kaçıncı haftasında yapılır?

* Anne baba arasında kan uyuşmazlığı varsa 28. haftada IDC (indirekt coombs testi) yapılır ve bu test negatif çıkarsa anne-bebek arasında kan uyuşmazlığına bağlı etkilenme olmadığını gösterir. Bu durumda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.

Indirekt coombs testi pozitif çıkarsa ne olur?

İndirekt coombs testi pozitif ise annenin kanı bebeğin kanına karışırsa, bebeğin kırmızı kan hücrelerini yabancı bir madde olarak görecek demektir. Bu durumda annenin antikorları bebeğin kanının yapısını bozar ve bebeğin oksijensiz kalmasına neden olur.

Anne ve babada kan uyuşmazlığı nedir?

Gebelikte annenin kanı Rh(-) babanın kanı da Rh(+) olduğunda anne baba arasında Kan uyuşmazlığı vardır. Bebek eğer Rh(+) bir kan grubu varsa anne adayının savunma mekanizması bebeğin kan hücrelerini yabancı bir madde olarak algılar ve onları parçalamaya yönelik bir mekanizma geliştirir.