Kayyum ataması nasıl olur?

İçindekiler:

  1. Kayyum ataması nasıl olur?
  2. Kayyum nereden gelir?
  3. Kayyum ve görevi nedir?
  4. Kayyum Allah'ın ismi ne demek?
  5. Kayyum kamu görevlisi midir?

Kayyum ataması nasıl olur?

Medeni kanunun 430 maddesine göre: Temsil kayyumu, kendisine kayyum atanacak kimsenin yerleşim yeri vesayet makamı tarafından atanır. Yönetim kayyumu, malvarlığının büyük bölümünün yönetildiği veya temsil edilen kimsenin payına düşen malların bulunduğu yer vesayet makamı tarafından atanır.

Kayyum nereden gelir?

Kayyum kelimesi Arapçadan dilimize yerleşmiş olan bir kelimedir. Dilimizde çok sık kullanılan bu kelimenin TDK'ya göre iki farklı anlamı bulunur. Bir anlamı cami hademesidir. Diğer bir anlamı ise bir mal ya da işin yönetilmesi ya da yapılması adına görevlendirilen kimse anlamına gelir.

Kayyum ve görevi nedir?

Kayyum kelimesinin hukuki karşılığı, ”Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması hususunda görevlendirilmiş olan kimse”dir. Kayyum genel olarak, usulsüzlük yapılmış olduğu tespit edilen şirketlerde veya özel kurumlarda, devletin el koyması sonrasında atamış olduğu yöneticidir.

Kayyum Allah'ın ismi ne demek?

99 ismi Esmaül Hüsna. Allah'ın (C.C.) 99 isminden biri olan El Kayyum'un anlamı, Kayyûm; her şeyin varlığı kendisine bağlı olan, kainatı idare eden demektir.

Kayyum kamu görevlisi midir?

Arapça kama (durmak) kökünden gelir ve kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden türemiştir. Kayyım olarak atanan kişi "kamu görevlisi" sayılır. Kayyım, genellikle ilgili yerleşim biriminin en yüksek mal memurudur. Bu nedenle genellikle illerde defterdar, ilçelerde ise mal müdürü kayyım görevlerini yürütür.