Sehi Bey hangi dönem?

İçindekiler:

  1. Sehi Bey hangi dönem?
  2. Şuara tezkiresi kime ait?
  3. Tezkire ozellikleri nelerdir?
  4. Latifi kimin eseri?
  5. Tezkire ne demek TDK?
  6. Tanitlama ne demek?
  7. Tanıklama nedir örnek?

Sehi Bey hangi dönem?

Sehi Bey (16. yy)

Şuara tezkiresi kime ait?

16. yüzyılda yaşamış olan Latîfî'nin şair Haffî hakkında yazdığı Tezkiretü'ş-Şuara, bu nesir türüne örnektir. Türk edebiyatında ilk şuara tezkiresi Alî Şîr Nevaî tarafından yazılan Mecâlisü'n-Nefâis'tir. Sehi Bey ile Aşık Çelebi'nin de bu türde başarılı eserleri vardır.

Tezkire ozellikleri nelerdir?

Zikredilen manasına gelen Tezkire, şairlerin biyografisini içeren bir eserdir. Tezkire bir diğer adıyla da Tezkiretü'ş Şuara, şairlerin hayat hikayelerini, eser adlarını ve örnek eserlerini muhteva eder.

Latifi kimin eseri?

Latîfî, on civarında eser yazmıştır ve en meşhurları Evsâf-ı İstanbul ve Tezkiretü'ş-Şuara isimli mensur eserlerdir. Tezkiretü'ş-Şuara, Anadolu sahasında Sehi Bey'inkinden sonra bu türde yazılan ikinci eserdir. Eser, bir ön söz, üç bölüm ve bir sonuçtan meydana gelir.

Tezkire ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu'na göre Tezkire kelimesinin anlamı: Divan şairlerinin hayatlarını ve şiirlerini genellikle öznel bir bakış açısıyla değerlendiren eser.

Tanitlama ne demek?

Tanıtlamak işi, ispatlama. Öne sürülen bir iddianın doğruluğunu mantıksal yöntemle gösterme. 1-Öne sürülen bir savın doğruluğunu mantıksal yöntemle gösterme; sonucun doğruluğunu göstermek için, doğru olarak bilinen ya da doğru sayılan öncüllere dayanarak yapılan çıkarım (kavramsaltanıtlama).

Tanıklama nedir örnek?

Tanıklama gelişme bölümünde yararlanılan anlatım biçimlerinden biridir. Örneğin: Mevlana der ki gel,gel ne olursan yine gel, ister kafir ister Mecusi… gibi bir alıntı yaparak insanın iyisiyle kötüsüyle yazılan bir yazıda destekleyici birer misal vermiş oluruz.