Sendika sözleşmesi nedir?

İçindekiler:

  1. Sendika sözleşmesi nedir?
  2. Sendika nedir mevzuat?
  3. Toplu iş sözleşmesi aşağıdakilerden hangileri arasında yapılabilir?
  4. Kimler toplu sözleşme yapabilir?
  5. Bir işyerinde sendika gelmesi için kaç kişi gerekir?
  6. Işçinin sendika üyeliği hangi durumlarda devam eder?
  7. Sendikaların sona erme halleri nelerdir?
  8. Toplu iş sözleşmesi türleri nelerdir?
  9. Yetki belgesi olmadan toplu iş sözleşmesi yapılırsa ne olur?
  10. Toplu iş sözleşmesi şartları nelerdir?
  11. Hangisinde sendika üyeliği askida kalir?
  12. Sendikadan istifa eden işçinin üyeliği ne zaman sona erer?

Sendika sözleşmesi nedir?

Toplu iş sözleşmesi, işçiler adına hareket eden sendikalarla işverenler ya da onların sendikaları arasında toplu pazarlık sonunda tarafların karşılıklı hak ve menfaatlerini belirli bir süre için düzenleyen ve belirleyen yazılı belge niteliği taşımaktadır.

Sendika nedir mevzuat?

Sendika: İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için meydana getirdikleri tüzelkişiliğe sahip kuruluşlara denilir.

Toplu iş sözleşmesi aşağıdakilerden hangileri arasında yapılabilir?

MADDE 34 – (1) Bir toplu iş sözleşmesi aynı işkolunda bir veya birden çok işyerini kapsayabilir. (2) Bir gerçek ve tüzel kişiye veya bir kamu kurum ve kuruluşuna ait aynı işkolunda birden çok işyerinin bulunduğu işyerlerinde, toplu iş sözleşmesi ancak işletme düzeyinde yapılabilir.

Kimler toplu sözleşme yapabilir?

Bir işveren sendika üyesi olduğu zaman üyesi olduğu sendikanın işyerleri ile toplusözleşmesi yapma yetkisini tanımış olur. Üye olmayan işveren de bizzat kendisi bir işçi sendikası ile bahsettiğimiz sözleşmeyi yapabilir. ... Bunun yanında toplusözleşmeleri ile ilgili bazı yönetmelikler de mevcuttur.

Bir işyerinde sendika gelmesi için kaç kişi gerekir?

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre sendikalar “İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az 7 işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip ...

Işçinin sendika üyeliği hangi durumlarda devam eder?

Ancak çalışmaya devam edenler ile kuruluş ve şubelerinin yönetim, denetleme ve disiplin kurullarındaki görevleri sırasında yaşlılık veya malullük aylığı ya da toptan ödeme alanların üyeliği, görevleri süresince ve yeniden seçildikleri sürece devam eder. İşkolunu değiştirenin sendika üyeliği kendiliğinden sona erer.

Sendikaların sona erme halleri nelerdir?

- Sendika tüzel kişiliğinin sona ermesi, - Üyenin, işçi/işveren/memur niteliğinin kaybı, - Ölüm, - Emeklilik, - İşkolu değişikliği gibi durumlarda, sendika üyeliği kendiliğinden sona erer.

Toplu iş sözleşmesi türleri nelerdir?

6356 sayılı “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu”nun “Toplu iş sözleşmesinin kapsamı ve düzeyi” başlıklı 34'üncü maddesinde toplu iş sözleşmesi türleri olarak, “işyeri”, “işletme” ve “grup” toplu iş sözleşmeleri sayılmış ve bunlarla ilgili bazı düzenlemeler getirilmiştir.

Yetki belgesi olmadan toplu iş sözleşmesi yapılırsa ne olur?

Bir toplu iş sözleşmesinin yetki belgesi olmadan imzalanması, behemehâl sözleşmenin hükümsüz olduğu sonucunu doğurmamaktadır. ... Nitekim bu davanın gerekçesi kanunda açık olarak “taraflardan birinin veya ikisinin yetki şartlarına sahip olmadığı ve bu nedenle sözleşmenin hükümsüzlüğü” şeklinde ifade edilmiştir.

Toplu iş sözleşmesi şartları nelerdir?

Toplu İş Sözleşmesi Şartları Bir sendikanın sözleşme yapma yetkisini kazanabilmesi, şu iki koşulu birlikte taşımasına bağlıdır: Kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin %1'den fazlasını üye olarak kaydetmiş olmalı Sözleşme yapacağı işyerinde çalışan işçilerin yarıdan fazlasını üye kaydetmiş olmalı

Hangisinde sendika üyeliği askida kalir?

(8) İşçi kuruluşu ve şubelerinin organlarında görev almak üyeliği sona erdirmez. (9) İşçi sendikası üyesinin bir yılı geçmemek üzere işsiz kalması üyeliğini etkilemez. (10) Herhangi bir askeri ödev nedeniyle silah altına alınan üyenin üyelik ilişkisi bu süre içinde askıda kalır.

Sendikadan istifa eden işçinin üyeliği ne zaman sona erer?

Kamu Görevlileri Sendikaları ve Konfederasyonlarınca Düzenlenecek Üyeliğe Başvuru Belgesi, Çekilme Bildirimlerinin Şekli, İçeriği, Tutulacak Defterlerin Şekli, İhtiva Edeceği Bilgiler ile Kayıtların Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ekinde yer alan form doldurmak suretiyle kurum görevlisine ...