Emeklilerin sosyal güvencesi nedir?

İçindekiler:

  1. Emeklilerin sosyal güvencesi nedir?
  2. SSK kaç yaşında emekli olurum?
  3. Devlet memuru hangi sigorta?
  4. Devlet memuru hangi sigorta kolu?

Emeklilerin sosyal güvencesi nedir?

Memur veya hizmetli statüsüne sahip devlet personelinin, ihtiyarlık ve ölüm gibi her türlü sigortalarını karşılayan, bu hususlarla ilgili işlemleri yerine getiren, tüzel kişiliğe sahip emekli sandığı özel bir sosyal güvenlik kurumudur.

SSK kaç yaşında emekli olurum?

08.09.1976 ve öncesinde sigortalı iş hayatına atılan erkeklerin emeklilik maaşı almaya hak kazanabilmeleri için 55 yaşını doldurma ve en az 5000 gün aktif olarak çalışmış olmaları şartı esastır. 08.09.1999 ve sonrası işe başlayan erkeklerde ise yaş sınırı 60, aktif çalışma günü ise 7000 gün ve üzeridir.

Devlet memuru hangi sigorta?

Bu kapsamda 4a SSK prim ödeyenleri ve bir işyerinde sözleşmeli çalışanları, 4b hizmet akdine bağlı olmaksızın isteğe bağlı sigorta yaptırıp prim ödeyenleri ve eski BAĞ-KUR'luları, 4c ise eski sistemde Emekli Sandığı'na bağlı çalışan devlet memurlarını kapsar.

Devlet memuru hangi sigorta kolu?

Sigorta Sistemleri Nelerdir? 4a, 4b ve 4c sigortalı nedir, Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemesi yapan çalışanlar 4A, kamu çalışanları 4B ve bir yıldan az süre ya da mevsimlik olarak çalışanlar ise 4C sigortalıları olarak adlandırılır.