Akdeniz anemisi kanda çıkar mı?

İçindekiler:

  1. Akdeniz anemisi kanda çıkar mı?
  2. Anemi Tasiyicisi nedir?
  3. Anemi taşıyıcısı nasıl beslenmeli?
  4. Akdeniz anemisi hangi organlara zarar verir?

Akdeniz anemisi kanda çıkar mı?

Akdeniz anemisi (beta talasemi), kana kırmızılığını veren hemoglobin maddesinin beta-globin zincirlerinin sentezinde genetik eksiklik ile karakterize bir grup kalıtsal bozukluktur. Homozigot durumda, beta talasemi (yani talasemi major) ciddi, sürekli kan transfüzyonu gerektiren anemiye neden olur.

Anemi Tasiyicisi nedir?

Akdeniz Anemisi taşıyıcısı, kalıtsal bir hastalık olan talaseminin çocuklara anne ya da babadan geçmesini ifade etmektedir. Adının Akdeniz Anemisi olmasındaki en büyük sebep ise görülme sıklığının Antalya, Muğla ve kıyı şeridinde fazlaca olmasından kaynaklanmaktadır.

Anemi taşıyıcısı nasıl beslenmeli?

Kuşburnu, kivi, turunçgiller, çilek, brokoli, domates, yeşil yapraklı sebzeler, biber gibi C vitamininden zengin sebze ve meyveler günlük beslenmede mutlaka tüketilmelidir. Kahvaltıda yumurtanın yanında yeşillik tüketmek demir mineralinin vücutta kullanımını arttırmaktadır.

Akdeniz anemisi hangi organlara zarar verir?

Akdeniz anemisi erken teşhis ve tedavi edilmediğinde birtakım rahatsızlıklara yol açabilir. Özellikle kalp ve karaciğer yetmezliği, enfeksiyonlara yatkınlık görülebilir. Ayrıca sepsis ve demir birikmesi sonucu birçok organda hasar meydana gelebilir.