Gazelin türleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Gazelin türleri nelerdir?
  2. Gazel nedir özellikleri nelerdir?
  3. Gazel nedir nasıl bulunur?
  4. Gazel üstadı kimdir?
  5. Gazelin ilk örnekleri kaçıncı yüzyılda kim tarafından verilmiştir?
  6. Suhane gazel ne demek?
  7. Rubai nasıl ortaya çıkmıştır?

Gazelin türleri nelerdir?

Gazel-i Muvaşşah: Akrostiş(Baş harflerinde isim olan uygulama) olarak kaleme alınan gazel türüdür. Musammat Gazel: İç kafiye kullanılarak yazılmış olan gazellere bu ad verilir. İç kafiyelerden bölünür ve bu durumda murabba ortaya çıkmış olur. Nâ-tamam Gazel: 3-4 beyit olarak yazılmış olan küçük gazellere verilen addır.

Gazel nedir özellikleri nelerdir?

Gazel nedir, gazelin özellikleri nelerdir?
  • Beyit sayısı 5 ile 15 arasında değişir. ama genelde bu sayı 5, 7, 9 beyittir.
  • İlk beyit kendi arasında kafiyelidir. ...
  • Gazelin ilk beytine matla(doğuş yeri) denir.
  • Gazelin son beytine makta (bitiş, kesiliş yeri) denir.
  • Şairin isminin geçtiği beyte taç beyit denir.
Daha fazla öğe...

Gazel nedir nasıl bulunur?

Gazelin ilk beyti matla, son beyti ise makta adını alır. Matla beytinin dizeleri kendi aralarında uyaklıdır (musarra). Sonraki beyitlerin ilk dizeleri serbest ikinci dizeleri ilk beyitle uyaklı olur. Birden fazla musarra beytin bulunduğu gazel zü'l-metali, her beyti musarra olan gazel ise müselsel gazel adıyla bilinir.

Gazel üstadı kimdir?

Gazelde ise Şeyhülislam Yahya, Neşâti, Nâili, Nâbi gibi üstatlar yetişmiştir. Düz yazı alanında ise Evliya Çelebi, Naima, Kâtip Çelebi, Peçevi, Koçi Bey, Nergisî, Veysî gibi ünlü yazarlar vardır.

Gazelin ilk örnekleri kaçıncı yüzyılda kim tarafından verilmiştir?

Farsça gazel söyleyen ilk "Şehidi Belhi"'dir. Batı Türkçesi ile ilk gazel 13.yy. ikinci yarısında ve Anadolu'daki ilk menakıbname olan "Menakıbı Evhaduddini Kirmani" adlı eserdeki gazel ile Mevlana'ya ait gazeldir.

Suhane gazel ne demek?

Şan ve şöhrete, dünya malına önem vermemeyi, daha çok yaşamaktan ve hayattan zevk alma düşüncesini yansıtan gazellere rindane gazeller denir.

Rubai nasıl ortaya çıkmıştır?

Bu nazım biçimi İran edebiyatında doğmuş; Türk edebiyatına da bu edebiyattan geçmiştir. Rubainin kafiye düzeni iki beyitlik nazımlarda olduğu gibi genellikle "a a x a"dır. Bunun yanında kıt'a gibi "x a x a" şeklinde kafiyelenmiş ve dört mısraı da birbiriyle kafiyeli "a a a a" şeklinde Rubailer de vardır.