Kürtçe şarkı ne zaman serbest oldu?

İçindekiler:

  1. Kürtçe şarkı ne zaman serbest oldu?
  2. Zaza Müslüman mı?
  3. Zazaca diye bir dil var mı?
  4. Zaza kimlere denir?

Kürtçe şarkı ne zaman serbest oldu?

Kürtçe konuşan, yayın yapan veya şarkı söyleyen birçok kişi tutuklandı ve hapsedildi. 1991'de yasağın kaldırılmasından bu yana Türkiye'deki Kürtler, Kürtçenin devlet okullarında bir ders olmanın yanı sıra eğitim dili olarak da ele alınmasını uzun süredir istemektedir.

Zaza Müslüman mı?

Zazalar, Alevi ve Sünni kesimden oluşan bir halktır. Sünni olan Zazalar genel olarak Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Aksaray civarlarında yaşamaktadırlar. Alevi olan Zazalar ise Sivas, Tunceli, Bingöl, Gümüşhane ve Erzurum gibi yerlerde yaygın olarak görüşmektedirler.

Zazaca diye bir dil var mı?

Evet, apaçık… Yani İrani diller disiplininde iki ayrı dil kabul edilir. Zazaca Kürtçe'ye nazaran çok daha arkaik özelliklerini koruyan, yani eski İranca hakkında daha fazla bilgi veren enteresan bir dildir. Kurmanci dili fazlasıyla evrilmişken Zazaca çok daha muhafazakâr ögelerini korumuş olan bir İrani dildir.

Zaza kimlere denir?

Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir dil olan Zazaca konuşan İranî bir halktır. Türkiye'nin çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Bingöl, Elâzığ ve Tunceli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise; Diyarbakır, Gerger ve Siverek yörelerinde yaşamaktadırlar.