Uçuk virüsü bulaşıcı mıdır?

İçindekiler:

  1. Uçuk virüsü bulaşıcı mıdır?
  2. Uçuk virüsü nereden gelir?
  3. Uçuk virüsü nasıl bulaşır?
  4. Uçuk bulaştıktan kaç gün sonra ortaya çıkar?

Uçuk virüsü bulaşıcı mıdır?

Uçuk virüsü (Herpes Simplex Tip-1 (HSV-1) genellikle öpüşmeyle bulaşır. Taşıyıcı kişi hiçbir belirti görmese bile virüsü bulaştırabilir. Virüs dudak çevresinde ve tükürükte bulunabildiği için; ortak bardak, çatal vb. kullanımı ya da öpücük ile bulaşabilir. Virüsler yerleştikleri yerde ölmezler.

Uçuk virüsü nereden gelir?

Uçuk, Herpes simplex virüsünün deri yoluyla bulaşması sonucu gelişen ve ömür boyu tekrar edebilen viral bir enfeksiyondur. Herpes labialis dudaktaki, herpes genitalis cinsel bölgedeki uçuk enfeksiyonuna verilen isimdir; ayrıca göz, beyin gibi organlarda dahi herpes enfeksiyonu olabilir.

Uçuk virüsü nasıl bulaşır?

Herpes virüsü temasla bulaşır. Öpüşme, cinsel ilişki, aynı havluyu kullanma gibi virüsü taşıyan birey ile temas doğrultusunda virüsler alınır. Virüsler deri ve/ veya mukozalardaki çatlaklardan vücuda girerler.

Uçuk bulaştıktan kaç gün sonra ortaya çıkar?

Çoğu insanda bu süre ortalama olarak 4 gün sürer. İlk kez virüsle karşılaşmadan sonra belirtiler en sık 1 - 5 yaş arası küçük çocuklarda görülür. Belirtiler hafif veya şiddetli olabilir ve genellikle virüsle temas ettikten sonraki 1 ila 3 hafta içinde ortaya çıkar.