GDO'lu ürünler kullanılmalı mı?

İçindekiler:

  1. GDO'lu ürünler kullanılmalı mı?
  2. GDO'lu canlılar nelerdir?
  3. Türkiye'de GDO ya izin var mı?
  4. GDO nedir kısa ve öz?
  5. Türkiye'de GDO ile ilgili ulusal olarak yapılan ilk yasal düzenleme nedir?

GDO'lu ürünler kullanılmalı mı?

GDO pek çok bilim adamı tarafından zararlı kabul edilmekte. GDO kendinde olmayan, başka bir özelliğe sahip bir ürün üretir. Bu ürün çeşitli hormonlar olabilir. Bu yüzden onu tüketen veya o organizma ile etkileşimde olan canlıları ve çevreye olumsuz etkiler de yayabilir.

GDO'lu canlılar nelerdir?

GDO'lu ürünlerin yüzde 99'u soya, mısır, pamuk ve kanoladan oluşmaktadır. Bunların dışında domates, patates, pirinç, buğday, bal kabağı, ayçiçeği, tütün ve şeker pancarı gibi bitkiler de GDO'lu olarak üretilmektedir. Ahududu, karpuz, biber, kavun, ananas gibi ürünlerde ise çalışmalar devam etmektedir.

Türkiye'de GDO ya izin var mı?

* 2010 yılında kabul edilen biogüvenlik yasasına göre Türkiye'de genetiği değiştirilmiş tohum üretimi ithalatı yasak. Hatta hapis cezasına varan cezalar var. Ama Türkiye'ye yem amaçlı olarak yem sanayinde kullanılmak üzere özellikle de genetiği değiştirilmiş mısır ve soya ithalatı yapılıyor.

GDO nedir kısa ve öz?

Genetiği değiştirilmiş organizma (GDO), genetik mühendisliğinin çeşitli teknikler kullanarak yaptığı müdahalelerle kalıtımsal değişikliğe uğrattığı bir organizma. Bu teknikler rekombinant DNA ya da "rekombinant DNA teknolojisi" olarak bilinirler.

Türkiye'de GDO ile ilgili ulusal olarak yapılan ilk yasal düzenleme nedir?

Ancak Türkiye'de Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların ve Ürünlerinin kullanımı ve düzenlenmesine dair ilk resmi düzenleme 18.03.2010 tarihinde Resmi Gazete'de Biyogüvenlik Kanunu'nun yayınlanmasıyla başlar.