Paratoner işe yarıyor mu?

İçindekiler:

  1. Paratoner işe yarıyor mu?
  2. Paratoner Nedir Nasıl Yapılır?
  3. Paratoner yıldırımı çeker mi?
  4. Paratoner nedir ne için kullanılır?
  5. Paratoner ne kadar güvenli?

Paratoner işe yarıyor mu?

Paratonerler elektriği doğrudan toprağa iletilecek biçimde dizayn edilmiştir. Bu nedenle yıldırım düşmesi sonucu her hangi bir olası yangından insanları korur. Paratonerlerin uç kısmında elektrik akımını kendisine çekebilen sivri 1 metal kısım bulunmaktadır.

Paratoner Nedir Nasıl Yapılır?

Paratoner, iletken bir tel, ucu sivri olan iletken bir çubuk ve metal bir levhadan oluşur. Paratoneri oluşturan bu malzemelerden iletken levha, toprakta bulunur. Sivri uçlu olan iletken çubuk ise, nereyi korumak istiyorsanız oraya monte edilir. Caminin minaresi, gökdelenin en üst bölümü, binanın çatı kısmı gibi.

Paratoner yıldırımı çeker mi?

Binalarda, paratoner yıldırımı çeker ve iletken kablosu aracılığıyla yıldırım akımını toprağa eriştirir. Ancak metal bir kule ya da direğe paratoner uygulaması yapıldığında, paratoner tüm yıldırımları üzerine çeker ve akımı iletken kablosuna nakleder.

Paratoner nedir ne için kullanılır?

Yıldırımdan korunma için binaların ve evlerin gökyüzüne yakın olan yerlerine paratoner (yıldırımsavar) denilen aletler konulur. Bu aletler kısaca toprağa bağlanmış birer demir çubuktur. Topraklama sayesinde demir iletkene gelen yıldırım etkisiz duruma getirilir.

Paratoner ne kadar güvenli?

Yıldırımın belirli bir uzaklıktaki alana düşmesinden ise paratoner yardımıyla emilerek düşeceği nokta hesaplanır, kullanılan aktif paratonerler kendi koruma çaplarında kapladıkları alanlara düşen yıldırımları binalara hasar vermemesi için korurlar.