Gluten zararları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Gluten zararları nelerdir?
  2. Gluten kilo aldırır mı?
  3. Glütensiz beslenme kilo verdirir mi?
  4. Glütensiz diyetle kaç kilo verilir?
  5. Gluten diyetine uyulmazsa ne olur?

Gluten zararları nelerdir?

Gluten içeren gıdalara karşı bağışıklık sistemi reaksiyon gösteriyorsa başta çölyak olmak üzere bağışıklık sistemi kaynaklı hastalıklar gelişebilir. Sebepsiz kusma, mide ağrısı, şişkinlik, şiddetli ishal, kilo kaybı, iştahsızlık gibi belirtiler varsa gluten intoleransı veya buğday alerjisi riski düşünülmelidir.

Gluten kilo aldırır mı?

Gluten içeren besinlerin, besin değeri araştırılan bir konudur. İçeriğinde glüten olan besinler proteinden oluştuğu için fazla tüketim durumlarında insanlara kilo aldırabiliyor. Sınırlı bir tüketim yapıldığında kilo aldırma durumu pek fazla olmuyor.

Glütensiz beslenme kilo verdirir mi?

Vücudunuzda anlamlandıramadığınız bir ödem, yorgunluk ve yukarıda saydığım semptomlar varsa glütensiz diyet, vücutta semptomların iyileşmesini sağladığı için kilo vermenizi kolaylaştıracaktır. Ancak; sağlıklı bir bireyseniz, sadece kilo vermek için glütensiz diyeti uygulamanıza kesinlikle gerek yok.

Glütensiz diyetle kaç kilo verilir?

Düzenli bir şekilde uygulanan gluten diyetinde 1 haftada yaklaşık 5 ile 8 kilo arasında vermek mümkündür. Kişinin vücut yapısına ve bünyesine göre kilo verme hızı artış da gösterebilir. Bu diyette özellikle kavrulmuş nohut tercih edilmelidir. Kavrulmuş nohudun içerisinde yüksek oranda lif ve protein bulunmaktadır.

Gluten diyetine uyulmazsa ne olur?

Çölyaklı olgular diyetlerine tam ve ömür boyu uymalıdırlar. Eğer böyle bir sorun olursa diyet uyumuna ilişkin olgularda hem bağırsağa hem de bağırsak dışı sistemlere ilişkin bazı ek problemler ortaya çıkacaktır. Örneğin; kansızlık, kemik kırıkları, özellikle erişkin hanımlarda tekrarlayan düşükler gibi.