Borçlar Kanunu 156 2 madde nedir?

İçindekiler:

  1. Borçlar Kanunu 156 2 madde nedir?
  2. Borçlar Kanunu borcun kaynakları nelerdir?
  3. 156 sayılı kanun nedir?
  4. Türk Borçlar Kanunu uyarınca kusursuz sorumluluk halleri nelerdir?
  5. Borçlar hukukunun genel ilkeleri nelerdir?
  6. Borç ilişkisinin temel unsurları nelerdir?
  7. Borç ilişkisinin kaynakları nedir?
  8. Borç ilişkisinin nitelikleri nelerdir?
  9. TCK 52 2 maddesi nedir?

Borçlar Kanunu 156 2 madde nedir?

Borçlar Kanununun 156/2 maddesi gereğince noter huzurunda gayrimenkul satış sözleşmesi yapılmış fakat alıcı, satın alma işleminden vazgeçmişse ödediği kaporayı geri alamaz. Tam aksine satıcı taşınmazını satmaktan vazgeçerse, alıcıya kapora bedelinin iki katını iade etmek zorundadır.

Borçlar Kanunu borcun kaynakları nelerdir?

Borç ilişkisinde taraflara birtakım haklar kazandıran ve sorumluluklar yükleyen hukûkî fiil, olay ve davranışlar borcun kaynağını oluşturmaktadır. Daha açık bir ifade ile borcun kaynağı ifadesi, borcun nereden doğduğu sorusunun cevabıdır.

156 sayılı kanun nedir?

(1) Bedelsiz kalmış bir senedi kullanan kimseye, şikayet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası verilir.

Türk Borçlar Kanunu uyarınca kusursuz sorumluluk halleri nelerdir?

Yeni Borçlar Kanunu'nda Kusursuz Sorumluluk Halleri
  • Genel Olarak. ...
  • Hakkaniyet Sorumluluğu: ...
  • Özen Sorumluluğu:
  • Özen sorumluluğu TBK'da i) Adam Çalıştıranın Sorumluluğu, ii) Hayvan Bulunduranın Sorumluluğu, iii) Yapı Malikinin Sorumluluğu olmak üzere üçe ayrılarak düzenlenir.
Daha fazla öğe...

Borçlar hukukunun genel ilkeleri nelerdir?

  • İrade Özgürlüğü İlkesi.
  • Nisbilik İlkesi.
  • Kusur Sorumluluğu İlkesi.
  • Dürüstlük İlkesi.
  • Üçüncü Kişi Aleyhine Borç Kurulamama İlkesi.
  • Sözleşmelerde İvaz (Karşılık İlkesi)
  • Borçlunun Yerleşim Yerinde İfa İlkesi.

Borç ilişkisinin temel unsurları nelerdir?

Her borç ilişkisinde alacaklı (dâin), borçlu (medîn) ve edim (mevzû) olmak üzere üç temel unsur bulunur. Bunlara borcun tarafları, borcun konusu ve borcun sebebi denilmektedir. Borcun taraflarını, edimi yerine getirmekle yükümlü olan borçlu ile, lehine edimde bulunulacak alacaklı oluşturmaktadır.

Borç ilişkisinin kaynakları nedir?

Borç ilişkisinde taraflara birtakım haklar kazandıran ve sorumluluklar yükleyen hukûkî fiil, olay ve davranışlar borcun kaynağını oluşturmaktadır. Daha açık bir ifade ile borcun kaynağı ifadesi, borcun nereden doğduğu sorusunun cevabıdır.

Borç ilişkisinin nitelikleri nelerdir?

2) Borç ilişkisi sadece alacaklı ile borçlu arasında bir bağdır. Üçüncü kişileri etkilemez. a) Kural olarak, sadece alacaklı talep hakkına sahiptir. ... b) Bir üçüncü kişi, borç ilişkisi ile bağlı olmadığı için, borcun ifa edilmemesi veya kötü ifa edilmesi yüzünden alacaklıya karşı sorumlu olmaz.

TCK 52 2 maddesi nedir?

(2) En az yirmi ve en fazla yüz Türk Lirası olan bir gün karşılığı adlî para cezasının miktarı, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak takdir edilir.