Baba evine giden seferi olur mu?

İçindekiler:

  1. Baba evine giden seferi olur mu?
  2. Yolcu olan kişi yolcu olmayan imama uyabilir mi?
  3. Seferi iken imamla namaz nasıl kılınır?
  4. Kimler seferi sayılır Diyanet?
  5. Seferilik hükmü ne zaman başlar?
  6. Hanefilere göre seferde namazı kısaltmanın hükmü nedir?
  7. Niyet etmeden seferi olunur mu?
  8. Seferi diye kime denir?
  9. Seferi orucun kazası olur mu?
  10. Müsaferet ne demek?

Baba evine giden seferi olur mu?

Soru: Hayırlı günler, hocam baba evinde seferilik olur mu? Cevap: Kişi, doğup büyüdüğü eve doğru yola çıkarsa, yol boyunca seferidir. Kişi hala babasından nafakalanıyorsa, babaevine vardığı anda seferiliği biter ve namazlarını normal olarak kılar.

Yolcu olan kişi yolcu olmayan imama uyabilir mi?

Seferî olan bir kimse, mukim bir imama uyarsa namazını tam olarak kılar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 269). ... Seferî olan kişi, vakit içinde mukim bir imama uyup namazını imamla beraber tamamlamadan selam verirse, kıldığı bu namaz geçerli olmaz.

Seferi iken imamla namaz nasıl kılınır?

Seferi olan bir kimse mukim bir imama uyarsa namazını tam olarak kılar. Zira Rasulüllah (s.a.s.), "İmam kendisine uyulsun diye imam olmuştur." (Buhari, Salat, 18.) buyurarak, cemaatin namazının imamın namazıyla aynı olması gerektiğini ifade etmiştir.

Kimler seferi sayılır Diyanet?

Seferi, kişinin herhangi bir nedenle ikamet ettiği yerden kalkıp başka bir yere gitmesi veya gitmek için yola çıkmış kişiye de seferi veya müsafir denilir. İkamet ettiği yerden 90 km. uzağa giden seferi sayılır.

Seferilik hükmü ne zaman başlar?

“Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan bir kişi, yaşadığı yerleşim yerinin, şehrin veya ilçenin meskûn mahallinden çıkınca seferi olur. Bu kimse seferilik hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Bavulların toplanması ve yolculuk niyetiyle çıkılması durumunda.)

Hanefilere göre seferde namazı kısaltmanın hükmü nedir?

Bu görüşün bir devamı olarak, seferde iken kazâya kalan dört rek'atlık namazların normal duruma dönüldüğünde yine ikişer rek'at olarak kılınması gerektiği söylenmiştir. Hanefîler'in bu konuda, Hz. ... Mâlikîler'e göre, seferde namazı kısaltarak kılmak müekked sünnettir.

Niyet etmeden seferi olunur mu?

Bir kişinin yolculuk hükümlerinden yararlanabilmesi için seferîlik mesafesindeki bir yere gitmeye niyet etmesi gerekir. Grup halinde yapılan yolculukta yolculuk programı hakkında tek başına karar vermeye yetkili olmayan kişi bu hususta karar yetkisine sahip kişiye tâbi olarak seferî veya mukim sayılır.

Seferi diye kime denir?

Kişinin herhangi bir nedenle ikamet ettiği yerden kalkıp başka bir yere gitmesi veya gitmek için yola koyulması, Arapça'da sefer veya müsaferet olarak adlandırılmakta olup, bu şekilde yola çıkmış kişiye de seferî veya müsafir denilir.

Seferi orucun kazası olur mu?

SEFERİ OLAN ORUÇ TUTAR MI? Ramazan'da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. ... Sefer bir mazeret olduğu için, eğer orucunu seferîliği başladıktan sonra bozarsa kendisine keffâret gerekmez, sadece kaza gerekir.

Müsaferet ne demek?

MÜSAFERET: (Sefer. den) Misafirlik. * Yolculuk, seyahat.