Ironik olarak ne demek?

İçindekiler:

  1. Ironik olarak ne demek?
  2. Sözlü ironi nedir?
  3. İroni edebiyatta ne demek?
  4. Ironi nerede kullanılır?
  5. Ironi ne için kullanılır?
  6. Durumsal ironi nedir?
  7. Dramatik ironi ne demektir?
  8. Ironi alay tekniği nedir?
  9. Sokratik ironi ne demek?
  10. İroni Kinaye ne demek?

Ironik olarak ne demek?

İroni (Eski Yunanca: eironeía), söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir. Söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi hedefler. Mizahtan farklı olarak, ironi daha eleştirel yaklaşır.

Sözlü ironi nedir?

Söyleyenin tutumuna ve ses tonuna bağlı olarak bunlar pekâlâ övgü olabilir. Ama yine de iğneleyici ve saldırgan sözler de olabilir. Sözlerin arkasındaki tavır hafifçe değiştiğinde sözlü ironi dediğimiz şey ortaya çıkar.

İroni edebiyatta ne demek?

Edebiyatta ve edebiyat incelemelerinde en sık kullanılan, ama tam anlamı konusunda soru işaretleri bulunan kavramlardan bir tanesi “ironi” kavramıdır. Örneğin, TDK ironi kavramının ilk anlamı olarak “Gülmece”yi, ikinci anlamı olarak ise “sözün tersini kastederek kişiyle veya olayla alay etme” tanımlarını sunar.

Ironi nerede kullanılır?

İroni günlük hayatta daha çok "Söylenen sözün tersini kastederek kişiyle veya olayla alay etme." anlamında kullanılmaktadır. Bir durum karşısında alay etmek ironi olmuş olur. Cümle içerisinde "İroni yaptım." şeklinde geçebilir. Bir diğer anlamı "Gülmece" demektir.

Ironi ne için kullanılır?

İroni ; söylenenin tam tersinin kastedildiği bir ifadedir, kelimedir. Söylenen veya yapılan eylem (aksiyon), ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi veya eylemi, çelişki noktasına çekmeyi amaçlar. ... İroni ve mizah kavramları birbirine benzese de anlam olarak birbirine karıştırılmamalıdır.

Durumsal ironi nedir?

Durumsal ironi , sonucun beklenenden veya uygun kabul edilenden önemli ölçüde farklı olduğu bir olay veya durumdur. Ayrıca denilen kaderin ironi, olayların ironi ve durumun ironi .

Dramatik ironi ne demektir?

Dramatik ironi, izleyiciler karakterlerin kendisinden çok daha fazla şey olduğunu anladığından, karakterlerle diyalog veya eylemdeki gizli anlamları geliştirmek için kullanılır.

Ironi alay tekniği nedir?

İRONİ (ALAY): 1-Yunanca eironeia'dan gelir ve “inceden inceye alay etme” demektir. 2-Biriyle ya da bir olayla alay. 3-(Tiyatro terimi olarak) Etkiyi arttırmak için bir şeyin tersini söyleyerek alay etme.

Sokratik ironi ne demek?

Sokratik ironi, Sokratik öğretim yönteminde kullanılan bir tekniktir. ... Oxford University Press, 2008) "Sokratik ironi" makalesine göre , Sokratik bir ironi, "Sokrates'in, dinleyenleri baltalarken övme veya tezahür ederken kendi üstün yeteneklerini kötüleme eğilimidir. onları. "

İroni Kinaye ne demek?

Türkçeye “ince alay” diye çevirebileceğimiz ironi de kinayeli konuşmaya benzer. Edebiyattan tiyatroya, hitabetten günlük konuşmalara kadar birbirinden farklı alanlarda, çeşitli amaçlarla kullanılan ironinin temel özelliği gerçekle görünüş veya söylenenle söylenmek istenen arasındaki zıtlığa dayanmasıdır.