Ilaçlı rahim filmi nasıl çekilir?

İçindekiler:

  1. Ilaçlı rahim filmi nasıl çekilir?
  2. Rahim filmi anestezili mi anestezi mi?
  3. HSG den sonra korunmak gerekir mi?
  4. Tuplere nasıl bakılıyor?

Ilaçlı rahim filmi nasıl çekilir?

Öncelikle muayene spekulumu takılır ve rahim ağzı görülür. Daha sonra rahim içerisine ince plastikten yapılmış balonlu kateter takılır. Rahim filmi çekilirken radyoopak sıvı içeren ilaç kullanılır. Kontrast sıvı balonlu kateter aracılığıyla rahim içine yavaş yavaş verilir ve röntgen filmi çekilir.

Rahim filmi anestezili mi anestezi mi?

Ağrısız bir işlem olduğu için anestezi gerek olmadığı açıktır. Bir kadın, anestezi yapılmadan normal jinekolojik muayene olabiliyorsa, HSG incelemesini de anestezisiz yaptırabilir. Normal muayenenin bile mümkün olmadığı bazı kişilerde ise anestezi altında HSG incelemesi yapılabilmektedir.

HSG den sonra korunmak gerekir mi?

HSG sonrası dönemde korunmaya da gerek yoktur. Olgunlaşan yumurtalar çatlayarak yumurtalıktan çıkar ve rahim tüpleri sayesinde spermlerle buluşur. İnce olan bu rahim tüplerinin tıkalı olması halinde sperm ve yumurta buluşamaz. Bu durumda da doğal yollarla hamile kalmak imkânsızdır.

Tuplere nasıl bakılıyor?

HSG, rahim ve tüpleri görüntüleyen bir röntgendir. Normal bir röntgende rahim ve tüpler görülemez, görünür hale getirmek için rahim ağzından özel bir sıvı verilir ve bu esnada röntgen çekilir. Böylece rahim duvarları ile tüplerin yapısı ve geçirgenliği hakkında bilgi edinilir.