Ciddi kansızlık nelere yol açar?

İçindekiler:

  1. Ciddi kansızlık nelere yol açar?
  2. Kansızlık iç organlara zarar verir mi?
  3. Kansızlık muayenesi nasıl yapılır?
  4. Vücut kan neden üretmez?

Ciddi kansızlık nelere yol açar?

Kansızlık vücudun zorlanmasına neden oluyor. Kansızlık durumunda vücutta hipoksi, denilen oksijen yetersizliği başlıyor ve dokulara daha az oksijen gidiyor. Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğü takdirde zorlanmanın sonucu kalpte büyüme ve kalp yetmezliği meydana gelebiliyor.

Kansızlık iç organlara zarar verir mi?

Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyüyor ve kalp yetmezliği oluşabiliyor. Akciğerler zorlandığından, nefes darlığı oluşuyor. Dokulara az oksijen gittiğinden, dokunun oksijensiz kalması sonucu tüm iç organlar, beyin ve kaslar da etkileniyor.

Kansızlık muayenesi nasıl yapılır?

Anemi tanısı için öncelikle doktorunuz tarafından tıbbi öykünüz ile talasemi, orak hücre anemisi gibi hastalıklar için aile öykünüz alınacaktır. Sonrasında ise fizik muayene ile birlikte tahlil ve tetkikler yapılarak anemi teşhisi konulabilir.

Vücut kan neden üretmez?

Vücutta yeterince demir olmadığında kırmızı kan hücreleri için de yeterince hemoglobin üretilemez ve bu durum demir eksikliği anemisi olarak adlandırılır. Adet kanamaları, hamilelik, mide ve bağırsak sistemindeki kan kaybı, vejetaryen beslenme şekli, demir eksikliği anemesinin en önemli nedenleridir.