Malabadi köprüsünün hikayesi nedir?

İçindekiler:

  1. Malabadi köprüsünün hikayesi nedir?
  2. Malabadiyi kim yapmıştır?
  3. Malabadi Köprüsü kimler tarafından inşa edilmiştir?
  4. Malabadi Köprüsü nerede kısa bilgi?
  5. Malabadi Köprüsü tam olarak nerede?
  6. Malabadi Köprüsü hangi ilimize aittir?
  7. Malabadi Köprüsü hangi nehir üzerinde?
  8. Boraltan Köprüsü hangi ilde?
  9. Malabadi Köprüsü bugün nerede?
  10. Mostar köprüsünün yüksekliği ne kadardır?

Malabadi köprüsünün hikayesi nedir?

Malabadi Köprüsü'nün ismiyle ilgili bir efsane anlatılır: Mervaniler döneminden kalan Malabadi, ismini sevdiği kız suda boğulunca, köprüyü yapan Bad'dan alır. Bad, nehrin karşı kıyısında yaşayan bir kıza âşıktır. ... Gelin burada bir köprü yapalım, insanlar rahatça geçebilsinler, sevdiklerine kavuşabilsinler ”der.

Malabadiyi kim yapmıştır?

Abbasi hanedanına mensup zengin bir tüccarın, hayrat için köprüyü yaptırdığı Seyahatname'de anlatılır. Ancak, Artukoğulları Beyliği dönemine ait olduğu ve Artuk'un torunlarından ilgazi oğlu Timurtaş tarafından 1147 yılında yaptırıldığı da söylenmektedir. Mostar Köprüsü'nün ikizi olarak kabul edilir.

Malabadi Köprüsü kimler tarafından inşa edilmiştir?

İlgazi b. Artuk tarafından Artukoğulları Dönemi'nde inşa ettirilen ve 12'nci yüzyıl Selçuklu Dönemi anıtsal mühendislik-mimarlık başyapıtlarından olan tarihi Malabadi Köprüsü, 40.86 metre açıklığındaki sivri ana kemeri ile dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip taş kemer köprüsüdür.

Malabadi Köprüsü nerede kısa bilgi?

Malabadi Köprüsü Diyarbakır Batman yolu üzerinde bulunan 1147 yılında Artuklular tarafından inşa edilen Malabadi Köprüsü taş Kemerli köprüler içinde kemeri en geniş olan köprü olarak bilinmektedir.

Malabadi Köprüsü tam olarak nerede?

Silvan Malabadi Köprüsü/Bulunduğu yer Diyarbakır Batman yolu üzerinde bulunan Malabadi Köprüsü Batman çayının üzerinde kurulmuştur. Orta Çağ mimari eseri olarak ortaya çıkan Malabadi Köprüsü Silvan İlçesi'ne 23 kilometre uzaklıktadır. Silvan il sınırları içerisinde yer alır.

Malabadi Köprüsü hangi ilimize aittir?

Silvan Malabadi Köprüsü/Bulunduğu yer

Malabadi Köprüsü hangi nehir üzerinde?

Bakanlığın "kültür portalı" üzerinden "Tarihin Tanıkları: Köprüler" başlığıyla duyurduğu Türkiye'nin en görkemli 13 köprüsü arasında bulunan, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ndeki Malabadi Köprüsü ve Dicle Nehri üzerindeki Ongözlü Köprü ilk günkü ihtişamıyla misafirlerini karşılıyor.

Boraltan Köprüsü hangi ilde?

Iğdır ili, Aralık ilçe sınırında yer alan Boraltan Köprüsü, mutlaka gezilip görülmesi gereken tarihi bir köprüdür.

Malabadi Köprüsü bugün nerede?

Malabadi Köprüsü Diyarbakır ili ile Batman ili yolu üzerinde konumlanmış durumdadır. Malabadi Köprüsü diğer bir diğer ifadesiyle Silvan İlçesi'nin yakınlarında bulunan Malabadi Köprüsü dünya üzerinde varlık göstermekte olan en büyük Kemerli köprü olma özelliği barındırmaktadır.

Mostar köprüsünün yüksekliği ne kadardır?

29 m Mostar/Toplam uzunluk