Gebelikte trombosit değeri kaç olmalı?

İçindekiler:

  1. Gebelikte trombosit değeri kaç olmalı?
  2. Gebelikte trombosit düşüklüğü neden olur?
  3. Gebelikte trombosit artar mı?
  4. Trombosit hastalığı nedir?

Gebelikte trombosit değeri kaç olmalı?

Hamilelikte en sık “gebelik ilişkili trombositopeni” olarak tanımlanan trombosit düşüklüğü görülebilir. Genelde hamileliğin 3-6. Ayında ortaya çıkar ve herhangi bir tedavi gerektirmeden hafif düzeylerde seyreder. Doğum için trombosit değerinin >50 bin/mm3, sezeryan için >50 bin/mm3 olması yeterlidir.

Gebelikte trombosit düşüklüğü neden olur?

Gebelikte trombosit yıkımı artarken kanın sıvı oranı arttığı için trombosit miktarında düşüklük gözlenir. Bazı ilaçların yan etkileri trombosit üretiminin bozulmasına sebep olabilir. Kemik iliği yetmezliği (Aplastik anemi), myelofibrozis, myelodisplazi gibi hastalıklarda trombosit oranı ciddi miktarda azalır.

Gebelikte trombosit artar mı?

Gebelik ve trombositopeniler” Tüm gebeliklerin yüzde 5'inde ise trombosit sayısı daha fazla düşmekte ve doğumdan hemen önce orta derecede kanama bulguları olmaksızın bir trombositopeni (pıhtılaşma hücrelerinde sayısal düşme) meydana gelmektedir.

Trombosit hastalığı nedir?

İTP, immün trombositopenik purpura hastalığının kısaltmasıdır. İmmün bir hastalıktır. İmmün hastalıklar bağışıklık sisteminde oluşan bozukluklar nedeniyle vücudun kendi yapılarına saldırdığı hastalıklardır. Trombositopeni, yani trombosit (kan pulcukları) sayısının düşüklüğü ile seyreder.