Hazine aramak suç mu?

İçindekiler:

  1. Hazine aramak suç mu?
  2. Define aramanın cezası ne kadar?
  3. Dedektörle tek para arama yasal mı?
  4. Altın dedektörü taşımak suç mu?
  5. Kaçak define aramanın cezası nedir?
  6. Definenin yüzde kaçını devlet alır?
  7. Islama göre define haram mi?
  8. Hazine arama izni nasıl alınır?
  9. Evde dedektör bulundurmak suç mu?
  10. Altın bulmak haram mı?

Hazine aramak suç mu?

Define aramak kanunun belirlediği yerler dışında yapmak yasal olduğundan dolayı cezası yoktur. Ancak koruma kanununda belirtilen yerlerde define aramak suç olurken kazmak, defini çıkarmak ve satmak ise ayrıca suçtur. Kültür ve Tabiat varlıkları yasasının 74. maddesine göz atalım.

Define aramanın cezası ne kadar?

Tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. İzinsiz olarak define araştıranlar üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Dedektörle tek para arama yasal mı?

Bu durumda asıl dikkat edilmesi gereken detay, izinsiz bir şekilde dedektörsüz ya da dedektörle altın aramak kesinlikle suçtur. Yani izin alabilmeniz durumunda altın ve define arama işleminin yasal olduğu söylenebilir.

Altın dedektörü taşımak suç mu?

Dedektör türü arama cihazlarının her nerede olursa olsun bulundurulmasında kanuni bir kısıtlama yoktur.

Kaçak define aramanın cezası nedir?

İzinsiz araştırma, kazı ve sondaj yapanlar, Kültür varlıkları bulmak amacıyla, izinsiz olarak kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. ... İzinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Definenin yüzde kaçını devlet alır?

Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.

Islama göre define haram mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, mevzuata aykırı define aramanın kamusal ve bireysel haklara tecavüz anlamına geleceği için caiz olmadığına hükmetti.

Hazine arama izni nasıl alınır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan değişikliğe göre, define aramak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amirine bir dilekçe ile müracaat edecek.

Evde dedektör bulundurmak suç mu?

Bu cihazı evde, işyerinde, arabada veya herhangi bir yerde bulundurmak serbest midir ? Dedektör türü arama cihazlarının her nerede olursa olsun bulundurulmasında kanuni bir kısıtlama yoktur.

Altın bulmak haram mı?

Günümüzde define arama işlemleri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile diğer ilgili mevzuata göre yürütülmektedir. Bu mevzuata aykırı şekilde define aramak kamusal ve bireysel haklara tecavüz anlamına geldiğinden caiz değildir." denildi.