Mamülün maliyeti nedir?
İçindekiler:
- Mamülün maliyeti nedir?
- Safha maliyet sistemi nasıl hesaplanır?
- Eşdeğer eşya kullanımı nedir?
- Telafi edici vergi ne demek?
- Şartlı muafiyet sistemi nedir?
- Şartlı muafiyet içeren gümrük rejimleri nelerdir?
- Kısmi muafiyet nedir?
- Tam muafiyet ne demek?
- Geçici Giriş Rejimi Nedir?
- Tam muafiyet geçici ithalat rejimi kapsamında yükümlülük ne zaman başlar?
- Başka bir tasarruf yoluyla beyan nedir?
- Gümrük mevzuatına göre Türkiye Gümrük Bölgesine giren araçların depolarında bulunmasına izin verilen azami yakıt miktarı ne kadardır?
- Gümrük mevzuatında düzenlenen beyan yöntemleri nelerdir?
- Gümrük vergisi usul hükümleri açısından hangi kanuna tabidir?
- Gümrük vergisi Neden Vergi Usul Kanununa tabi değildir?
- Gümrük vergisi neye göre?
- Gümrük vergisi neye tabidir?
- Gümrük vergilerinin hesaplanmasında dikkate alınan unsurlar nelerdir?
Mamülün maliyeti nedir?
Bir birim mamulün üretim maliyeti.Mamuller için kullanılan direkt madde, direkt işçilik ve genel üretim giderleri toplamının üretilen mamul sayısına bölünmesi suretiyle elde edilir.
Safha maliyet sistemi nasıl hesaplanır?
Miktar hareketleri bir dönemde safhaya giren ve safhadan çıkan ürün miktarını ifade eder. Safha maliyeti hesaplanırken ilgili dönemin üretim giderleri her üretim safhasında toplanır ve her bir safhanın giderleri o safhanın üretim miktarına bölünerek, safhanın birim maliyeti hesaplanır.
Eşdeğer eşya kullanımı nedir?
4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun 108/7. maddesine göre, eşdeğer eşya deyimi, işlem görmüş ürünlerin imali için ithal eşyasının yerine kullanılan serbest dolaşımda bulunan eşya anlamına gelmektedir.
Telafi edici vergi ne demek?
Telafi edici vergi, üçüncü ülke menşeli bir eşyanın Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithal edildikten sonra üretim sürecini müteakip ihraç ürünü olarak ATR Dolaşım Belgesi eşliğinde AB üyesi ülkelere, menşe ispat belgeleri eşliğinde AB üyesi ülkelere, Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığımız ülkelere, Pan-Avrupa ...
Şartlı muafiyet sistemi nedir?
Şartlı muafiyet sistemi; dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında ihracı taahhüt edilen işlem görmüş ürünün elde edilmesinde kullanılan (belge/izin sahibi firma ve/veya yan sanayici firma tarafından) ve serbest dolaşımda bulunmayan hammadde, yardımcı madde (katalizör olarak kullanılanlar dahil), yarı ...
Şartlı muafiyet içeren gümrük rejimleri nelerdir?
Şartlı Muafiyet Gümrük Rejimleri Kapsamı
- Transit Rejimi.
- 2.Antrepo Rejimi.
- Dahilde İşleme Rejimi.
- Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi.
- Geçici İthalat Rejimi dir.
Kısmi muafiyet nedir?
Kısmi Muafiyet: Tam muafiyet kapsamına girmeyen eşya ile Türkiye'ye ithali yasak olan eşya, tüketilebilir nitelikteki eşya, ayniyet tespitinin yapılması mümkün olmayan eşya ve ülke ekonomisine zarar verebileceği Müsteşarlıkça belirlenecek eşya haricindeki ürünlerin geçici ithalatı ancak kısmi muafiyet işlemi ...
Tam muafiyet ne demek?
Tam muafiyet suretiyle geçici ithal edilecek eşyadan ithalat vergilerini karşılayacak tutarda teminat alınır. 2. Geçici İthalatta Kısmi Muafiyet: ... Teminat, eşya ile ilgili ithalat vergilerini garanti altına almak amacıyla rejime giriş gümrük idaresince alınır.
Geçici Giriş Rejimi Nedir?
Geçici ithalat rejimi, ''serbest dolaşıma girmemiş eşyanın ithalat vergilerinden tamamen veya kısmen muaf olarak ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın, Türkiye gümrük bölgesi içinde kullanılması ve bu kullanım sırasındaki olağan yıpranma dışında, herhangi bir değişikliğe uğramaksızın yeniden ihracına ...
Tam muafiyet geçici ithalat rejimi kapsamında yükümlülük ne zaman başlar?
Görüleceği üzere, Gümrük Kanunu'nun 115 inci maddesi kapsamındaki ikincil işlem görmüş ithal eşyası ile 134 üncü maddenin ikinci cümlesi kapsamında tam muafiyete tabi tutularak geçici ithal edilen eşyaların rejim hükümlerini ihlal etmeksizin serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulması halinde gümrük yükümlülüğü her ...
Başka bir tasarruf yoluyla beyan nedir?
Eşyanın iki hat sisteminin çalıştığı gümrük idarelerinde yeşil veya “beyana tabi eşyam yoktur” hattından geçirilmesi, hat sisteminin çalışmadığı bir gümrük idaresinden beyan yapılmaksızın geçirilmesi başka bir tasarruf yoluyla beyandır.
Gümrük mevzuatına göre Türkiye Gümrük Bölgesine giren araçların depolarında bulunmasına izin verilen azami yakıt miktarı ne kadardır?
Buna göre; motorlu ticari araçların ve özel konteynerlerin standart depolarında mevcut bulunan ve gümrük vergilerinden muaf olarak ithal edilebilecek maksimum yakıt miktarını (TIR çekicilerinde 550 lt., istiap haddi 15 tonun üzerinde olan kamyon ve tankerlerde 400 lt.)
Gümrük mevzuatında düzenlenen beyan yöntemleri nelerdir?
Gümrüklerde Beyan, Sözlü Beyan, Kontrol ve Muayeneler
- Gümrük Beyanı Gümrük beyannamesi. ...
- Serbest dolaşıma giriş rejiminde beyanname yerine ticari veya idari belge. ...
- İhracat rejiminde eksik beyan. ...
- İhracat rejiminde beyanname yerine ticari veya idari belge. ...
- İhracat rejim beyanının kayıt yoluyla yapılması
Gümrük vergisi usul hükümleri açısından hangi kanuna tabidir?
4458 sayılı Gümrük Kanunu, gerek gümrük mevzuatı gerekse gümrüklerde uygulanan diğer mevzuat uya- rınca uygulanan vergiler bakımından maddi anlamda bir vergi kanunu olmasının yanında, gümrük vergileri ve cezalarının tabi olacağı usul hükümlerini içerme- si nedeniyle aynı zamanda usul koyan bir kanun- dur.
Gümrük vergisi Neden Vergi Usul Kanununa tabi değildir?
Gümrük idareleri kendi adına ve başka idareler nam ve hesabına vergi resim, harç ve benzeri ücretleri tahsil ettiğine göre, gümrük idarelerinin kendi adına tahsil ettikleri yanında başka idareler adına tahsil ettiği vergi resimlerde Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 2'inci maddesi gereğince, Vergi Usul Kanunu'na tabi ...
Gümrük vergisi neye göre?
Gümrük vergileri, ticari işlemler için ithalatta gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre İthalatta CIF Kıymet ( Eşya Bedeli + Navlun ( Uluslararası taşıma ücreti ) + Sigorta ) üzerinden hesaplanır.
Gümrük vergisi neye tabidir?
Gümrük vergisi, dış ticaret yapan iki veya daha fazla ülke arasında ve hizmetlerin ülkeye girişlerinde o ülke ekonomisinin aldığı vergidir. Bir ülke başka ülkeye ihracat yaptığında karşı ülke malın ülkeye girişinde gümrük vergisi adında belli oranlarda ve mal çeşidine göre çeşitlenmiş para alır.
Gümrük vergilerinin hesaplanmasında dikkate alınan unsurlar nelerdir?
Bu çerçevede, gümrük vergileri hesaplanırken üç temel faktör esas alınmaktadır:
- Eşyanın tarife sınıflandırması
- Eşyanın menşei.
- Eşyanın gümrük kıymeti.