Ölmüş birinin hayrına ne yapılır?

İçindekiler:

  1. Ölmüş birinin hayrına ne yapılır?
  2. Birine nasıl dua edilir?
  3. Ölünün kırkı çıkınca ne yapılır?
  4. Gömüldükten 52 gün sonra ne olur?

Ölmüş birinin hayrına ne yapılır?

Ölüyü layığı ile defnetmek geride kalan tüm Müslümanların vazifesidir. Ancak vefat eden kimselerin affedilmesi adına yapılabilecek hayır ve hasenatlar da bulunur. Bu bağlamda; ölü için dua edilebilir, sadaka verilebilir, sevabını bağışlamak adına kurban kesilebilir, oruç tutulabilir ve hacca gidilebilir.

Birine nasıl dua edilir?

- Dua ederken vücudun kıbleye dönük olması daha faziletlidir. - Dua ederken eller açık bir şekilde omuz hizasına kaldırılabilir. - Kısık sesle ve ağlaya ağlaya yalvarırcasına içten dua etmek en güzelidir. - Korku ve ümit arası duygularla dua edilmelidir.

Ölünün kırkı çıkınca ne yapılır?

Ölünün ardından yapılan belli günler: Ölü ardından giysileri fakirlere dağıtılır veya yakılır. Evde tutulmaz. Cenazenin gömüldüğü kırkıncı gün “kırk mevlidi” okutulur. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır.

Gömüldükten 52 gün sonra ne olur?

Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır. Belli günlerde yapılan tüm uygulamalar ölünün öbür dünyada rahat etmesi, azap çekmemesi içindir.