HbA1c testi niçin yapılır?

İçindekiler:

  1. HbA1c testi niçin yapılır?
  2. HbA1c yüksekliği ne anlama gelir?
  3. HbA1c düşürmek için ne yapmalı?
  4. HbA1c düşükse ne olur?
  5. Prediyabet neden olur?
  6. HbA1c 5.4 çıktı ne demek?
  7. HbA1c 5.6 Normal mi?

HbA1c testi niçin yapılır?

Hemoglobin A1C olarak ta bilinen HbA1C testi, son 3 ayda alyuvarlardaki hemoglobine bağlanan şeker (glukoz) miktarını tespit eder. Özellikle diyabet hastalığının teşhisi ve kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak için kullanılır.

HbA1c yüksekliği ne anlama gelir?

Hemoglobin, sürekli olarak yapılıp yıkılan dinamik bir moleküldür. Vücutta üretilen bir hemoglobin proteinin ortalama yaşam süresi 3 aydır. Kanda fazla miktarda glukoz bulunduğu durumda hemoglobine bağlanma miktarı artar. Bu nedenle de ölçülen HbA1c değeri yükselir.

HbA1c düşürmek için ne yapmalı?

Hba1c düzeyinin düşürülmesinin etkili ve tek yöntemi, kan şekeri düzenlenmesini sağlamaktır. Bunun kontrol altında tutulabilmesi için, doktor tarafından tedavi planı, beslenme planı, ilaç ve insülin enjeksiyonu şeması net bir şekilde belirlenmelidir.

HbA1c düşükse ne olur?

HbA1c düzeyinin çok düşük olması ise kişide süregelen bir kan şeker düşüklüğünün (hipoglisemi) olduğunu gösterir. Bu durum özellikle çocuklarda beyin gelişimini etkileyebilir, havale geçirmesine neden olarak beyne zarar verebilir. Hipoglisemi en basit şekliyle bile yaşam kalitesini bozar.

Prediyabet neden olur?

Hasan Aydın, "Pre-diyabet önlenebilir. Çünkü bu hastalık diyabetin başladığı yerdir. Diyabet, pankreasta insülin salgısının bozulduğu yerde başlıyor. Buna neden olan en önemli faktör vücuttaki yağın fazla olmasıdır.

HbA1c 5.4 çıktı ne demek?

Test sonucu; %6.5 ya da daha yüksekse diyabetiniz olduğu manasına gelir, %5.7 ila 6.4 aralığındaysa prediyabet yani şeker hastalığına yakalanma olasılığınızın yüksek olduğu manasına gelir, %5.7 ve altındaki seviyelerdeyse normaldir.

HbA1c 5.6 Normal mi?

Sağlıklı bireylerde HbA1C değeri %4 ile %5.6 arasında beklenir. Labaratuvarların kendi referans değerleri ile bu değerler 0.2 puan değişebilir. %5,7 ile %4 arasında HbA1C değeri ölçülen kişiler diyabet açısından yüksek risk grubundadırlar.