Sera nedir ve seracılık Nasıl Yapılır?

İçindekiler:

  1. Sera nedir ve seracılık Nasıl Yapılır?
  2. Hangi bölgede seracılık yapılır?
  3. Seracılık nedir ne iş yapar?
  4. Sera mantığı nedir?
  5. Hangi illerde seracılık yapılır?
  6. 1 dönüm sera kaç ton domates verir?
  7. Sera nasıl bir şey?
  8. Sera yapmak icin izin gerekiyor mu?
  9. Sera için ruhsat gerekli mi?
  10. Seralar yapı ruhsatına tabi midir?
  11. Seracılığın asıl amacı nedir?
  12. Türkiye'de en çok sera nerede?
  13. Sera ortamı nasıl olmalı?
  14. Sera yönü nasıl olmalıdır?

Sera nedir ve seracılık Nasıl Yapılır?

Seralarda tarım ürünlerinin yetiştirilmesi işlemi seracılık olarak tanımlanır. İklimin etkisinin olduğu bölge ve alanlarda iklim etkisini ortadan kaldırmak için tasarlanmış seralarda mevsimi olmayan meyve ve sebzeler istenildiği zaman daha verimli olarak üretilebilmektedir.

Hangi bölgede seracılık yapılır?

Akdeniz, Ege, Marmara, Karadeniz bölgeleri de seracılığın yapılabildiği bölgelerdir. Bu bölgelerin iklim özelliği olarak mikro klimalı olması seracılık yapmak isteyenlerin tercihine sebep olur.

Seracılık nedir ne iş yapar?

Seracılık, mevsimi beklenmeksizin çiçek ve sebze üretimini mümkün kılan alanların hazırlanması ve bu alanlarda yetiştiriciliğin gerçekleştirilir hale gelmesi adına tekniklere hakim işgücü yetiştirmeyi amaçlayan bir disiplindir.

Sera mantığı nedir?

Sera, bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartları kontrol edilebilen veya düzenlenebilen cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü yapı. ... Bazı hassas bitkiler, kışın bu seraya alınıyor, baharla birlikte yeniden yerlerine dikiliyorlardı.

Hangi illerde seracılık yapılır?

Bununla birlikte Ege, Marmara, Karadeniz Bölgeleri ile uygun mikrokliması olan yörelerde de seracılık yapılıyor. Sera varlığı bakımından; Antalya, Mersin, Adana, Muğla, Samsun, İzmir, Aydın, Hatay ve Burdur illerimiz öne çıkıyor.

1 dönüm sera kaç ton domates verir?

Geleneksel tarım yöntemiyle 1 dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretiliyor. Topraksız tarım serasında ise 1 dönümden bir yılda 40 tonun üzerinde hasat yapılabiliyor.

Sera nasıl bir şey?

Bitkilerin yaşayabileceği uygun hava ve çevre şartlarını oluşturmak için, cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren malzemelerden yapılmış olan, örtülü yapı elemanlarına sera denir.

Sera yapmak icin izin gerekiyor mu?

Sera kurmak için almamız gereken izin var mı? Sera yatırımları konusunda proje başvuruları diğer yatırımlardan ayrı bir izne tabi değildir. İlgili belediye ve özel idarelerden alınacak izinler başvuru sahibinin sorumluluğundadır.

Sera için ruhsat gerekli mi?

Tarımsal amaçlı seralar, Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca, entegre tesis niteliğinde olmamak ve ilgili il tarım ve orman müdürlüğünden uygun görüş alınmak koşuluyla yapı ruhsatı aranmadan yapılabilecek.

Seralar yapı ruhsatına tabi midir?

Sera, taşınmaz niteliğinde değildir. – Sera, yapı niteliğinde de değildir ve ruhsata da bağlanamaz.

Seracılığın asıl amacı nedir?

Seralar, bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartları kontrol edilebilen veya düzenlenebilen cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü yapı elemanlarıdır.

Türkiye'de en çok sera nerede?

Ülkemizdeki sera alanlarının son yıllardaki dağılımına rakamsal olarak bakacak olursak, Türkiye'de sera alanlarının yaklaşık %65'i Antalya'da % 21'i. Mersinde. % 7'si Muğla'da, % 2, İzmir' de ve % 1'i İstanbul' da bulunmaktadır.

Sera ortamı nasıl olmalı?

Sera içinde gece ve gündüz sıcaklık farkı 5–8 derece olmalıdır. Sıcaklık soğuk günlerde 12 dereceden düşük, güneşli ve sıcak günlerde ise 35 dereceden daha yüksek olmamalıdır. NEM: Seradaki havanın nemi yetiştirilen bitki türüne, seranın sıcaklığına, ışıklandırma yoğunluğuna ve özümleme hızına bağlı olarak değişir.

Sera yönü nasıl olmalıdır?

Sera yönünü belirlerken, bitkilerin birbirlerine gölge yapmayacak biçimde olmasına özen gösterilmelidir. Bunun için genellikle bitki sıraları, güney-kuzey doğrultusunda olmalıdır. Seraların kış aylarında, en iyi şekilde ısınmalarının sağlanması için seranın doğu-batı yönünde yönlenmesi gerekir.