Sevr Antlaşması ne zaman bitiyor?

İçindekiler:

  1. Sevr Antlaşması ne zaman bitiyor?
  2. Sevr anlaşmasını kim yaptı?
  3. TBMM Hükümeti hangi gerekçeye dayanarak Sevr Barış Antlaşmasının hukuken geçersiz olduğunu iddia etmiştir?
  4. Sevr Antlaşması Osmanlı Devleti adına kim tarafından imzalandı?
  5. 1 Mahmut döneminde hangi devlete verilen kapitülasyonlar sürekli hale gelmiştir?

Sevr Antlaşması ne zaman bitiyor?

Antlaşma imzalandığı dönemde devam eden Türk Kurtuluş Savaşı'nın sonucunda Türklerin galibiyetiyle, bu antlaşma yerine 24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması imzalanıp uygulamaya konulduğundan Sevr Antlaşması geçerliliğini kaybetmiştir.

Sevr anlaşmasını kim yaptı?

Padişah Vahdettin Sevr'i imzalattı. Sevr, Padişah Vahdettin onaylamadığı için değil, Mustafa Kemal Atatürk'ün başkomutanlığındaki Türk orduları Sakarya'yı ve Büyük Taarruz'u kazandıkları için geçersizdir.

TBMM Hükümeti hangi gerekçeye dayanarak Sevr Barış Antlaşmasının hukuken geçersiz olduğunu iddia etmiştir?

Aynı Ayastefanos Antlaşması'nda olduğu gibi bir antlaşmanın yürürlüğe girmesi Parlamento'nun onayına bağlıdır. Osmanlı Parlamentosu dağılmıştı meclisi mebusanda bu antlaşmayı kabul etmedi. Bundan dolayı Sevr Osmanlı Hukuku açısından da geçersizdir.

Sevr Antlaşması Osmanlı Devleti adına kim tarafından imzalandı?

Tevfik Paşa'nın, Türk topraklarını parçalayan, milli şeref ve haysiyetle bağdaşmayan bu antlaşmayı imzalamaması üzerine Damat Ferit Paşa tarafından görevlendirilen Reşat Halis Bey, Hadi Paşa ve Rıza Tevfik (Bölükbaşı) Bey Sevr Antlaşmasını 10 Ağustos 1920'de imzaladılar.

1 Mahmut döneminde hangi devlete verilen kapitülasyonlar sürekli hale gelmiştir?

Fransa'ya verilen kapitülasyonlar, bu devletin I. Mahmud devrinde Osmanlı Devleti'ne Avusturya ve Rusya ile imzalamış olduğu Belgrad Antlaşması'nda arabuluculuk ederek yardım etmesi sonucu, ödül olarak sürekli hale getirilmiştir.