Karizmatik liderin özellikleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Karizmatik liderin özellikleri nelerdir?
  2. Karizmatik kişilik ne demek?
  3. Karizmatik güç ne demek?
  4. Liderlikte güç nedir?
  5. Güç türleri nelerdir?
  6. Kişisel güç kaynakları nelerdir AÖF?
  7. Eğitimde Güç kaynakları nelerdir?

Karizmatik liderin özellikleri nelerdir?

Karizmatik liderlik, yöneticilerin bir vizyon ve misyon duygusuna sahip olmasıdır. Karizmatik liderliğin diğer özellikleri ise saygı, güven ve sadakattir. Bu liderler, izleyenlerin kendi kişiliği ile çok güçlü özdeşim kurmasını sağlamış ve izleyenlerin üzerinde yoğun duygusal izlenimler bırakmışlardır (Çelik, 2000).

Karizmatik kişilik ne demek?

Bir insanı karizmatik yapan onun karakteri; güçlü beden dilli ve etkili konuşma yeteneğidir. Karizmatik insanların fiziksel özelliklerinden öte bir haleleri (aura) vardır.

Karizmatik güç ne demek?

Karizmatik Güç: Liderin sahip olduğu kişilik özellikleri ile izleyenlerini etkileme gücünü ifade eder. Lidere duyulan hayranlığın derecesi veya astların liderle kendilerini özdeşleştirme dereceleri arttıkça liderin karizmatik gücü daha etkili olmaktadır.

Liderlikte güç nedir?

Liderlikte Güç Kaynakları French ve Raven (1968), liderlerin izleyenlerini etkileyebilmek için kullanacağı güç kaynaklarını beş gruba ayırmıştır. Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.

Güç türleri nelerdir?

Güç kaynakları veya türleri, ilk olarak French ve Raven (1959) tarafından kişi ve örgüt, grup, takım arasındaki etkileşimlerden yola çıkılarak yasal güç, zorlayıcı güç, ödüllendirme gücü, karizmatik (benzeşim) gücü ve bilgi/uzmanlık gücü olarak beş boyutta ele alınmıştır.

Kişisel güç kaynakları nelerdir AÖF?

Kişisel güç kaynakları uzman gücü ve özdeşlik gücüdür. Örgütsel pozisyondan kaynaklanan güç kaynakları ise, meşru güç, ödül gücü, zorlayıcı güç ve bilgi gücüdür.

Eğitimde Güç kaynakları nelerdir?

Çalışmada güç kaynakları olarak; yasal güç, ödüllendirme gücü, zorlayıcı gücü, bilgiye dayalı güç ve karizmatik güç(Özdeşlik gücü) olarak beş kategoride değerlendirme yapılacaktır.