Hibe edilen mal satılabilir mi?

İçindekiler:

  1. Hibe edilen mal satılabilir mi?
  2. Tapuda hibe nasıl yapılır?
  3. Bağışlanan para geri alınabilir mi?
  4. Miras da hibe nasıl bozulmaz?
  5. Hibe yoluyla tapu devri bozulur mu?
  6. Bağışlama sözleşmesi ivazlı mıdır?
  7. Verilen miras malı geri alınır mi?
  8. Babadan oğula geçen tapu bozulur mu?
  9. Tapu çocuğun üzerine olur mu?
  10. Miras tapu devri nasıl yapılır?

Hibe edilen mal satılabilir mi?

Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, bağışlanan bir taşınmazla ilgili, taahhüt edilen yüklemenin yerine getirilmemesi durumunda, bağışlayan kişi, bağışladığı taşınmazını geri alabilir. Bunun için taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde bir dava açılması gerekmektedir.

Tapuda hibe nasıl yapılır?

Öncelikle hibe Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine bağış (hibe) deniyor. Tapu Müdürlüğünde hibe işlemini Reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi Hibe (bağış) yapamaz.

Bağışlanan para geri alınabilir mi?

Kanun hükmü: Bağışlayan bir yıllık süre dolmadan ölürse, geri alma hakkı mirasçılarına geçer ve mirasçıları bu sürenin sona ermesine kadar bu hakkı kullanabilirler. Bağışlayan, sağlığında geri alma sebebini öğrenememişse, mirasçıları, ölümünden başlayarak bir yıl içinde bağışlamayı geri alma hakkını kullanabilirler.

Miras da hibe nasıl bozulmaz?

Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor. Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahiptir. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunur.

Hibe yoluyla tapu devri bozulur mu?

Bağış ya da bir malı hibe edecek kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması durumunda, diğer mirasçıların da saklı pay hakkı da yer alıyor. Diğer mirasçılarda bu duruma itiraz edebilmes yetkisine sahip. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu haklar korunuyor.

Bağışlama sözleşmesi ivazlı mıdır?

Ancak bağışlama sözleşmesi iki taraflı hukukî işlem olsa da tek tarafa borç yükleyen işlem niteliğindedir. ... Ancak bağışlama sözleşmesi satış ve mal değişim sözleşmesinden farklı olarak tek tarafa borç yükleyen, başka bir ifadeyle karşılıksız (ivazsız) bir sözleşmedir.

Verilen miras malı geri alınır mi?

Olumlu miras sözleşmesi tek tarafın irade açıklamasıyla geri alınamaz ancak kanundaki sebeplerle dönülebilir. ... Feragat eden bu durumda miras bırakanın iradesiyle sonradan mirasçı atanan bir kimse gibi olur. Kabul edip etmemesi miras bırakanın ölümünden sonra onura onun yetkisi dahilindedir.

Babadan oğula geçen tapu bozulur mu?

Oğlan parayı ödedim, baba ise parayı aldım şeklinde beyanda bulunur. Burada ki amaç, oğlanların ön plana çıkarılarak kız çocuklarının mirastan mal edinmelerinin önüne geçmektir. Bu halde satış işlemi aslında muvazaalıdır. Yani hukuken geçersizdir.

Tapu çocuğun üzerine olur mu?

Her ne kadar kanunda tapu işlemleri için 18 yaşın üstünde olunması gerektiği belirtilse de, bazı kurallara uyularak 18 yaşından küçük çocukların üstüne tapu yapılabiliyor.

Miras tapu devri nasıl yapılır?

Miras payının devri için kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenleniyor. Ancak Medeni Kanunun 677. maddesine göre bunun noterde düzenlenmesi de mümkündür. Miras payının devri bedelli ise satış suretiyle devir, bedelsiz ise bağış suretiyle devir sayılıyor.