Akciğer nasıl yırtılır?

İçindekiler:

  1. Akciğer nasıl yırtılır?
  2. Akciğer sönmesi öldürür mu?
  3. Ciğer sönmesi nasıl anlaşılır?
  4. Ciğer sönmesi nasıl olur?
  5. Pnömotoraks kansere çevirir mi?
  6. Pnömotoraks ameliyatı tehlikeli mi?

Akciğer nasıl yırtılır?

Akciğer delinmesine, pnömatoraks veya akciğer kollapsı da denir ve akciğere şiddetli bir travma alındığında ortaya çıkar. Bu travma, kaburga kırılması veya bıçak darbesi şeklinde olabilir. Bu tip yaralanmalar akciğerin etrafında normal olmayan şekilde hava birikmesine sebep olurlar.

Akciğer sönmesi öldürür mu?

Kimi zaman basitçe atlatılan, kimi zaman ise ne yazık ki ölümcül olabilen bu hastalık az oranda da olsa tabi ki sigara içmeyenlerde de görülebilmekte, ancak biliyoruz ki tedavi ettiğimiz hastaların çoğu sigara içicisi ve tedavi sonrasında bu alışkanlıklarına devam edenlerde hastalığın tekrarladığı bilinen bir gerçek.

Ciğer sönmesi nasıl anlaşılır?

Belirtiler hastalığın şiddetine göre değişir. Genellikle ani başlayan ve şiddetli göğüs ağrısı ile birlikte nefes darlığı görülür. Eğer kaçak büyük ve akciğer sönmüşse hastada ani tansiyon düşüklüğü ve şok gelişebilir. Eşlik eden diğer belirtiler öksürük, nabızda hızlanma ve dudaklarda morarma olabilir.

Ciğer sönmesi nasıl olur?

Her iki akciğeri saran çok ince 2 adet zar mevcuttur ve bu 2 zar arasında normalde hava bulunmaz. Akciğerin etrafındaki bu zarda herhangi bir sebep ile yırtılma olursa, bu boşluğa hava dolar ve baskı altında kalan akciğer bir balon gibi söner.

Pnömotoraks kansere çevirir mi?

Hastaların yüzde 40'a yakını 15-45 yaş grubunda ve 3'te biri erkektir. Nadir de olsa büllöz doku kansere dönüşebilme ihtimali var. Akciğerdeki hasarın çok büyük olması na bağlı hava kaçağının fazla olduğu durumlarda ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.” dedi.

Pnömotoraks ameliyatı tehlikeli mi?

Akciğerden hava kaçağı oluşması, kanama, enfeksiyon ve hastalığın nüks etmesi gibi riskler görülebilir. Cerrah bu durumlara göre gerekli önlemleri alarak riskleri en aza indirir. Pnömotoraks için yapılan kapalı ameliyat sonrası bu komplikasyonların görülme oranı %2-10 arasındadır.