Tanzimat şiir ne demek?

İçindekiler:

  1. Tanzimat şiir ne demek?
  2. Tanzimat dönemi Türk şiirinin en temel özelliği nedir?
  3. Tanzimat şiirinde hangi temalar işlenmiştir?
  4. Tanzimat 1 dönem hangi ölçü?

Tanzimat şiir ne demek?

Tanzimat şirinin Divan şiirine bağlı kaldığı unsurlar daha çok biçim alanındadır. Bu dönemde halk şiirine ve hece veznine olan ilgi biraz artmışsa da divan şiiri ve aruz eski hakimiyetini sürdürmüştür. Divan şiirinin nazım şekilleri aynen kullanılmıştır (Gazel, kaside, terkib-i bent, , murabba ... gibi şekiller).

Tanzimat dönemi Türk şiirinin en temel özelliği nedir?

Tanzimat şiirinin özelliklerini şöyle özetleyebiliriz: gibi biçimler kullanılırken ikinci dönemde Fransız şiirinin etkisiyle yeni biçimler kullanılmıştır. Her iki dönemde de aruz ölçüsü kullanılmış, hece ölçüsü denenmiştir. Nazım birimi beyittir. Divan şiirindeki parça bütünlüğü yerine konu bütünlüğü esas alınmıştır.

Tanzimat şiirinde hangi temalar işlenmiştir?

En önemli temalar ise Fransız İhtilali ile birlikte dünyaya yayılan "vatan, özgürlük, adalet, milliyetçilik ve esarettir. Kişiler genelde tek yönlü; iyiler hep iyi, kötüler hep kötüdür.

Tanzimat 1 dönem hangi ölçü?

Bu dönem sanatçıları romantizm akımından etkilenmişlerdir. Şiirde ağırlıklı olarak aruz ölçüsü kullanılsa da hece ölçüsüyle yazılmış şiirler de vardır. Halka yöneliş söz konusu olduğundan dilde sadeleşme hareketi başlamıştır.