Üre ve kreatin nedir?

İçindekiler:

  1. Üre ve kreatin nedir?
  2. Böbrek yetmezliği olan hastalar neden diyaliz makinesine bağlanır?
  3. Üre serum plazma kaç olmalı?
  4. Kreatinin değeri ne demek?

Üre ve kreatin nedir?

Üre de kreatinin gibi böbreğin görevini iyi yapıp yapmadığını gösteren bir maddedir ama kreatinin böbrek fonksiyonlarını üreden daha iyi yansıtır. Eskiden üre daha çok ölçüldüğü için üre yükselmesi böbrek yetmezliği ile özdeşleşmiştir ama kreatinin daha hassastır. Üre ve kreatinin böbrekten süzülerek atılır.

Böbrek yetmezliği olan hastalar neden diyaliz makinesine bağlanır?

Diyaliz, kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda böbrek fonksiyonlarını büyük ölçüde yerine getirir. Hemodiyaliz ve periton diyalizi, atık maddeleri, toksinleri, fazla tuz ve sıvıları vücuttan uzaklaştırıp böbreklerin temel görevlerini üstlenir.

Üre serum plazma kaç olmalı?

kanda 50 mg'dan az miktarda üre olması gerekir. Yapılan laboratuvar testlerinde ise normal üre değeri 10 ile 40 mg/dL, BUN (Blood Urea Nitrogen) değeri ise 5 ile 20 mg/dL aralığındadır.

Kreatinin değeri ne demek?

Kreatinin, kişinin vücut ve kas kütlesine göre kanda belli bir oranda bulunmaktadır. Kas kütlesi çok olan kişilerde kreatinin miktarı daha fazla olabilir. Böbrek hastalığı ya da böbrek yetmezliğinin tanı ve takibi için istenen genellikle kan tahlilinden bakılan bir değerdir.