Gazel hangi edebiyattan?

İçindekiler:

  1. Gazel hangi edebiyattan?
  2. 10 Edebiyat gazel nedir?
  3. Gazel Türk edebiyatına nereden gelmiştir?
  4. Gazel nedir maddeler halinde?
  5. Divan Edebiyatı gazel ne demek?
  6. Müzeyyel gazel ne demek?
  7. Gazelin Beyitlerine ne ad verilir?
  8. Şairler bazen Mahlaslarını söyledikten sonra Gazellerine bir kişiyi övmek için bir ya da birkaç beyit eklerler böyle gazellere ne ad verilmektedir?
  9. Nakize gazel nedir?

Gazel hangi edebiyattan?

Gazel, özellikle Arap ve Fars edebiyatları altında oluşmuş bir divan şiiridir. Divan edebiyatı Türk edebiyatında 15. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında etkili olmuştur. Bu dönemde verilen eserlerde yaygın olarak gazel örneklerine rastlanılmaktadır.

10 Edebiyat gazel nedir?

Güzellikten, aşktan, onun yüzünden çekilen acılardan, şaraptan, eğlenceden söz eden Divan Edebiyatı nazım şeklidir. Gazelin özelliklerini maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz. 1- Beyit sayısı 5 ile 15 arasında değişir. ama genelde bu sayı 5, 7, 9 beyittir. 3- Gazelin ilk beytine matla(doğuş yeri) denir.

Gazel Türk edebiyatına nereden gelmiştir?

Gazelin, Türk edebiyatına girişi, Anadolu Selçukluları zamanına (XII. y.y.) rastlar; ilk temsilcisi de, Hoca Dehhânî'dir. İran'da olduğu gibi, bizde de, kısa denilebilecek bir süre içinde, en çok sevilen bir nazım biçimi durumuna geçmiştir.

Gazel nedir maddeler halinde?

Aşk, şarap, kadın konusunu işleyen divan şiiri nazım şeklidir. Uzunluğu 5 ile 15 beyit arasında değişir. Kafiye şaması aa ba ca da ea şeklinde devam eder; yani, ilk iki dize kendi arasında kafiyeli, diğer beyitlerin ilk dizeleri serbest, son dizeleri birinci beyitle kafiyelidir.

Divan Edebiyatı gazel ne demek?

Gazel, bir edebiyat terimi olarak, ilk beytinin mısraları birbiriyle, diğer beyitlerinin ikinci mısraları ilk beyitle kafiyeli, aynı vezinle söylenmiş, genellikle beş beyit ile dokuz beyit arasında şiirlerin yazıldığı bir nazım biçiminin adıdır.

Müzeyyel gazel ne demek?

Müzeyyel Gazel: Bu gazelde gazeli mahlası ile söyleyen şair daha sonra başka bir kişiyi övmek için şiirinde eklemeler yapar. Bu türde arttırılarak kaleme alınan gazellere müzeyyel gazel denilir.

Gazelin Beyitlerine ne ad verilir?

Gazelin ilk beyitine matla, son beyitine makta adı verilir. Matla beyitinden sonra gelen beyite hüsn-i matla, makta beyiti'nden bir önceki beyite ise hüsn-i makta denir.

Şairler bazen Mahlaslarını söyledikten sonra Gazellerine bir kişiyi övmek için bir ya da birkaç beyit eklerler böyle gazellere ne ad verilmektedir?

Halûk İpek- ten, müzeyyel gazelin tanımıyla ilgili şu bilgileri verir: “Şairler bazen mahlasla- rını söyledikten sonra gazellerine bir kişiyi övmek için bir ya da birkaç beyit eklerler. Bu gazellere müzeyyel gazel, eklenen beyitlere de zeyl denir” (1985: 19).

Nakize gazel nedir?

Nazire: Sevilen şairlerin şiirlerine özellikle gazellerine başka şairler tarafından vezin, kafiye ve redifi aynı olmak şartıyla yazılan şiirlerdir. Nazirelerin en azından örnek alınan şiir kadar güzel olmasına dikkat edilir. Edebiyatımızda birbirine nazire yazılan şiirleri toplayan nazire mecmuaları vardır.