Azot dioksit nerede bulunur?

İçindekiler:

  1. Azot dioksit nerede bulunur?
  2. Azot dioksit neye sebep olur?
  3. NO2 asit yağmuruna neden olur mu?
  4. Asit yağmurlarına neden olan gazlar nelerdir bu gazların oluşum sebeplerini açıklayınız?
  5. Asit yağmurları Türkiyede nerede görülür?
  6. Doğal gaz çevreye zarar verir mi?

Azot dioksit nerede bulunur?

Atmosferdeki birçok azot dioksit (NO2), azot oksit'in bu şekilde oksidasyonu sonucu ortaya çıkmaktadır, her ne kadar bazıları kaynağından direkt olarak salınıyor olsa da. Bu durum tütün dumanı içersinde de bulunmaktadır. Bu kırmızı kahverengi renkte, alev almayan ve ayırt edici kokuya sahip bir gazdır.

Azot dioksit neye sebep olur?

NO2 fosil yakıtlarının, yani gaz, kömür ve yağların yanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Böylelikle araçların atık gazlarında ve ısınmak için kullanılan gaz ve kömürün yanmasıyla bol miktarda bu gazdan doğaya salınmaktadır. Bunların yanı sıra kâğıt üretiminin bazı safhalarında çok az olsa da NO2 gazı oluşmaktadır.

NO2 asit yağmuruna neden olur mu?

Nitrik asidin çoğu atmosfere salınan azot oksit gazlarından kaynaklıdır. Fakat tarımsal uygulamaların da asit yağmurlarına etkisi vardır ki bu, amonyaktan kaynaklanır. Toprakta ürün kalitesini artırmak için kullanılan gübreler fosfor (P) ve azot (N) bakımından zengindir.

Asit yağmurlarına neden olan gazlar nelerdir bu gazların oluşum sebeplerini açıklayınız?

Çünkü havadaki su buharı (H2O) ve karbondioksit (CO2) tepkimeye girerek bir zayıf asit olan karbonik asidi (H2CO3) oluşturur. Temiz yağmur sularının pH'ı 5,7 ile 7,0 arasındayken asit yağmurlarının pH'ıysa 5,7'den daha düşüktür. Asit yağmurlarının meydana gelmesine sebep olan en önemli gaz sülfür dioksittir (SO2).

Asit yağmurları Türkiyede nerede görülür?

Buna göre, yakıtların doğal olarak yapısında bulunan kükürt bileşiklerinin yanma esnasında açığa çıkmasıyla oluşan kirletici gaz “kükürtdioksit” ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri sırasıyla Hakkari, Tekirdağ, Şırnak, Bitlis ve Aksaray oldu.

Doğal gaz çevreye zarar verir mi?

DOĞAL GAZ ÇEVREYİ KİRLETMEYEN BİR YAKITTIR Doğal gaz çevreye en az zarar veren fosil yakıtıdır, çünkü çevreyi en çok kirleten üç faktör doğal gaz dumanı içerisinde bulunmamaktadır. Bunlardan birincisi kükürt oksitlerdir. Bu madde duman gazındaki ve havadaki nemle, sülfürik aside dönüşür.