Konya Takkeli dağ volkanik mi?

İçindekiler:

  1. Konya Takkeli dağ volkanik mi?
  2. Konya Takkeli Dağ kaç metre?
  3. Takkeli Dağ Konya Nasıl Gidilir?
  4. Takkeli Dağ nedir?
  5. Konya gevale Kalesi ne amaçla yapılmıştır?
  6. Konyada yanardağ var mı?
  7. Gevale kalesi kaç yıllık?
  8. Gevale Kalesi ne amaçla yapılır?
  9. Takkeli Dağ hangi ilçede?
  10. Konya'da tarihi kale var mıdır?
  11. Konya hangi bölgemizde yer alır?
  12. Hangi bölgemizde volkanik dağ yoktur?

Konya Takkeli dağ volkanik mi?

Takkeli Dağ adlı bu kitap, Konya şehrinin batı kesimindeki Loras Dağı ile Sille Çayı Vadisi arasında kalan sahayı kapsamaktadır. Bu kesimde Takkeli Dağ ve Büyük Gevele Konya Şehri'nin batısındaki silüetini oluşturan volkanik tepelerdir. Sahip olduğu doğal ve tarihi özellikler bakımından dikkat çeker.

Konya Takkeli Dağ kaç metre?

Gevale Kalesi, Konya kent merkezine yaklaşık 10 km. uzaklıktaki 1675 m. yüksekliğe sahip olan Takkeli Dağ'ın zirvesinde yer almaktadır. 37°54'4.65"K ve 32°23'12.59"D enlem ve boylam derecelerinde yer alan Gevale Kalesi'nin burçları uzaktan takke gibi göründüğü için halk tarafından Takkeli Dağ'da denilmektedir.

Takkeli Dağ Konya Nasıl Gidilir?

En kısa yol, Hoca Cihan'dan Sarayköy'e giden yoldur. Sarayköy'üne kadar her türlü nakil vasıtasıyla varılabilir. Sarayköy'üne uğramadan bu köyün kuzeyinden geçilen yol ile de Takkeli Dağ'a ulaşılabilir. Dağın eteğinden tepesine yavaş bir yürüyüşle bir saatte çıkılır.

Takkeli Dağ nedir?

Takkeli Dağ Konya'nın simgelerinden biri. Şehrin 13 km batısında yer alan dağ aynı zamanda yaşayan bir mitoloji efsanesi. Takkeli Dağ Konya'nın simgelerinden biri. ... Dağın tepesinde duran Gevele Kalesi de dağa kattığı takke görünüşüyle ismini vermiş.

Konya gevale Kalesi ne amaçla yapılmıştır?

Kale, Roma, Bizans ve Selçuklu döneminde de önemini korumuştur. “Rum'un Kilidi”, “Konya'nın Kilidi” olarak görülen bu kale, Selçukluların Konya'ya egemen olmak için aldıkları ilk kalelerdendir.

Konyada yanardağ var mı?

Karacadağ, Konya ili, Karapınar ilçesi sınırlarında yer alan yanardağ. ... Karacadağ, Karapınar ilçesinin doğusunda, Ereğli yolunun 13.km'sinde yer alır.

Gevale kalesi kaç yıllık?

Konya'da Takkeli Dağ'da bulunan 5 bin yıllık Gevale Kalesi'nin kapısı bulundu. Konya'da Takkeli Dağ'da bulunan Gevale Kalesi'ndeki çalışmalar devam ediyor. Çalışmalarda kalenin kapısı ortaya çıktı.

Gevale Kalesi ne amaçla yapılır?

Gevale kalesi gerek bulunduğu yer gerekse de kalenin stratejik konumu açısından oldukça önemlidir. ... Kale, Roma, Bizans ve Selçuklu döneminde de önemini korumuştur. “Rum'un Kilidi”, “Konya'nın Kilidi” olarak görülen bu kale, Selçukluların Konya'ya egemen olmak için aldıkları ilk kalelerdendir.

Takkeli Dağ hangi ilçede?

Konya'nın merkez Selçuklu ilçesi sınırlarında bulunan 1720 rakımlı Takkeli Dağ'ın eteklerinde 2012'de başlayan kazılarda, 3-4'üncü yüzyıla tarihlendirilen 35 kaya mezarı ortaya çıkarıldı.

Konya'da tarihi kale var mıdır?

Takkeli Dağ'da bulunan Gevale Kalesi, birçok tarihi dönemin önemli muhafız kalelerinden biridir. Gevale Kalesi arkeolojik kazı çalışmaları Selçuklu Belediyesi ve Kültür Bakanlığı ortaklığında 2012 yılında yüzey araştırması ile başladı, ve halen devam etmektedir.

Konya hangi bölgemizde yer alır?

Konya ili Anadolu Yarımadası'nın ortasında bulunan İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde, şehrin kendi adıyla anılan Konya bölümünde yer almaktadır. İlimiz topraklarının büyük bir bölümü, İç Anadolu'nun yüksek düzlükleri üzerine rastlar. Güney ve güneybatı kesimleri Akdeniz bölgesine dahildir.

Hangi bölgemizde volkanik dağ yoktur?

Volkanik dağların içerisinden yeryüzüne oldukça yüksek sıcaklıklarda lav ismi verilen sıvı ve gazlar çıkar. Oldukça sıcak olan bu lavlar dışarı çıktıklarında akarak önlerine gelen her şeyi yakar. Fakat Türkiye'de aktif olan volkanik dağ yoktur.