Danıştay dosya sorgulamasını nasıl yapar?

İçindekiler:

  1. Danıştay dosya sorgulamasını nasıl yapar?
  2. Dosya Danıştay da ne demek?
  3. Danıştay internet sitesinden dosya sorgulamasını nasıl yapar?
  4. Danıştay a temyiz başvurusu nasıl yapılır?
  5. Danıştay da bir dava ne kadar sürer?
  6. Danıştay temyiz dilekçesi nereye verilir?
  7. Danıştay temyiz dilekçesi nasıl yazılır?
  8. Açılan bir dava ne kadar sürer?

Danıştay dosya sorgulamasını nasıl yapar?

e-Devlet sistemi üzerinden giriş yaptıktan sonra Adalet Bakanlığı menüsüne gelebilir ve oradan da UYAP hizmetleri başlığı adı altında sorgulama yapabilirsiniz. Bu işlemi yapmak için ayrıca ücret ödemenizde gerekmiyor.

Dosya Danıştay da ne demek?

Danıştay, idari yargı alanındaki en yüksek görevli idari mahkemedir (Danıştay Kanunu m.1). Danıştay, temyiz incelemesi yapmak, idare hukukunu ilgilendiren bazı konularda diğer devlet kurumlarına görüş bildirmek ve bazı davalara ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakmakla görevlidir.

Danıştay internet sitesinden dosya sorgulamasını nasıl yapar?

Danıştay de bulunan dosyalar için Danıştay dosya sorgulama yapmak isteyenlerin kullanması gereken portal UYAP'tır.

Danıştay a temyiz başvurusu nasıl yapılır?

İdari Yargılama Usulü Kanununun 48 inci maddesine göre, temyiz istemleri Danıştay Başkanlığına hitaben yazılmış dilekçe ile yapılır.

Danıştay da bir dava ne kadar sürer?

İşte Kanuna göre 6 aylık süre dosya tekemmül ettikten sonra başlamaktadır. 6 aylık süre azami süredir. Yani illa bu süre beklenecek değildir. Dosya tekemmül ettikten sonra 1 hafta içinde de karar verilebilir.

Danıştay temyiz dilekçesi nereye verilir?

Temyiz dilekçesi, kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya Yargıtayın bozması üzerine hüküm veren ilk derece mahkemesine yahut temyiz edenin bulunduğu yer bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya ilk derece mahkemesine verilebilir.

Danıştay temyiz dilekçesi nasıl yazılır?

Dilekçenizi hazırlarken şu hususlara dikkat etmelisiniz: Temyiz isteminde bulunanın adı, soyadı, TC kimlik numarası ve adresi dilekçede yer almalıdır. Kararı veren mahkemenin adı, kararın esas ve karar numarası, tarihi dilekçede yer almalıdır. Kararın tebliğ tarihini mutlaka belirtmelisiniz.

Açılan bir dava ne kadar sürer?

Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir. Örneğin anlaşmalı boşanma davası 2 hafta ile 3 ay arasında bitebilmektedir.