Diyalektik çıkarım nedir?

İçindekiler:

  1. Diyalektik çıkarım nedir?
  2. Diyalektik kime aittir?
  3. Diyalektik tez antitez sentez nedir?
  4. Tez antitez sentez kimin?

Diyalektik çıkarım nedir?

Diyalektik tümevarım ve tümdengelimden farklı olarak gerçekliğin çizgisel bir doğruda değil kendi içinde karşıt bir çelişmede olduğunu kabul ederek bu çelişmeleri anlamayı amaçlayan akıl yürütme yöntemidir.

Diyalektik kime aittir?

Diyalektik düşüncenin gerçek anlamda kurucusu olan Hegel ise Platon ve Heraklitos'un diyalektik anlayışını geliştirip, Ortaçağ'da mistik(gizemci) biçimiyle ortaya çıkan üç aşamalı gelişme yasasıyla birlikte kendi idealist felsefesinin temelini atar.

Diyalektik tez antitez sentez nedir?

Genel kabul görmekte olan fikre TEZ denilir. ANTİTEZ genel kabul gören fikre karşı çıkan, onu olumsuzlayan (negation) fikirdir. Hem tez, hem de anti-tez bu noktada bilindiği ve çarpıştırıldığı için ortaya çıkan yeni fikir bunları bağdaştıran daha sağlıklı, daha bilinçli bir fikirdir: bu üst yeni fikire SENTEZ denilir.

Tez antitez sentez kimin?

Ressam ve heykeltıraş Selim Turan (1915-1994), “tez, antitez, sentez” kavramlarını yaşamı ve sanatıyla yan yana getirirken, Doğu-Batı kültürleri arasında ilk bakışta anlaşılamayacak denli ince, varla yok arasında köprüler kurmayı başarmıştı.