Maliyet yöntemleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Maliyet yöntemleri nelerdir?
  2. En çok kullanılan maliyet yöntemi nedir?
  3. Maliyet sistemi nedir?
  4. Safha maliyet sistemi nedir?

Maliyet yöntemleri nelerdir?

Asal Maliyet, Değişken Maliyet, Normal ve Tam Maliyet olmak üzere 4 tane kapsamına göre maliyet uygulama yöntemi vardır:

  • Asal Maliyet Yöntemi. Asal Maliyet Yöntemi çok eski bir yöntem olarak bilinir ve sanayileşmeden önce kullanılabilen bir uygulama diyebiliriz. ...
  • Değişken Maliyet Yöntemi. ...
  • Normal Maliyet Yöntemi.

En çok kullanılan maliyet yöntemi nedir?

BELİRLEYEN YÖNTEMLER Geleneksel maliyet yöntemi olarak kabul edilir ve uygulamada en çok kullanılan yöntemdir. Üretim giderlerinin tamamı (sabit-değişken ayrımı gözetilmeksizin) o dönemde yapılan üretimin maliyetine yüklenir. Vergi Usul Kanunu (VUK) işletmelerde tam maliyet yönteminin kullanımını zorunlu kılmıştır.

Maliyet sistemi nedir?

1. Üretilen mamullerin hesap dönemleri itibariyle maliyetlerini hesaplayan maliyet giderlerini izleyen ve giderlerin ve maliyetlerin kontrol edilmesine yardımcı olan sistem.

Safha maliyet sistemi nedir?

Safha maliyet sisteminin amacı, her üretim evresindeki birim maliyetlerini ayrı ayrı hesaplamaktır. ... Bir sonraki safhaya devreden mamuller, kendi birim maliyeti ile önceki aşamadan gelen birikimli birim maliyetinin toplamı ile maliyetlendirilerek bir sonraki safhaya aktarıldıktan sonra toplam maliyet belirlenir.