Hemoglobin düşüklüğü ne demek?

İçindekiler:

  1. Hemoglobin düşüklüğü ne demek?
  2. HCT yüksekliği neden olur?
  3. Hematokrit nasıl yükselir?
  4. Hemoglobin yüksekliği ne anlama gelir?
  5. Kan değeri ne kadar olmalı?

Hemoglobin düşüklüğü ne demek?

Eğer HGB seviyeniz normalden düşük ise bu kırmızı kan hücre sayınızın az (anemi) olduğu anlamına gelir. Bunun nedenleri arasında vitamin eksikliği, kanama ve kronik hastalıklar bulunabilir. Hemoglobin eksikliği yorgunluk, baş dönmesi veya nefes darlığı gibi belirtilere neden olabilir.

HCT yüksekliği neden olur?

Yüksek rakımlı yerlerde yaşayanlarda ve kronik sigara içenlerde yüksek hematokritler görülebilir. Vücut için yetersiz sıvı alımı, uzun süreli yüksek sıcaklığa maruz kalma gibi nedenlerle oluşan aşırı su kaybı (dehidrasyon) HCT yüksekliğine neden olabilir.

Hematokrit nasıl yükselir?

Kalp rahatsızlıkları, aşırı miktarda alyuvar üretimi, vücudun susuz kalması ya da aşırı su kaybı gibi durumlar ile alyuvar sayısını artıran madde kullanımı nedeniyle HCT değeri yükselir. Doping kullanımı nedeniyle yine HCT değeri yükselmesi gözlenir.

Hemoglobin yüksekliği ne anlama gelir?

HGB yüksekliği, kan ölçümleri sırasında kanda bulunan hemoglobin değerinin normal seviyenin üzerinde görülmesi durumudur. Yüksek hemoglobin, nadir gözlemlenen, polisitemi hastalığının belirtisi olabilir. Polisitemi ise bir kan hastalığıdır.

Kan değeri ne kadar olmalı?

Bu değerin düşüklüğü anemiye işaret eder.Normal değerleri erkekte 13.8-17.2 ve kadınlarda 12-15.6 gram/dL dir. Hct değeri kan içindeki KK'lerin hacmini verir . Erkeklerde %41-50 ve kadınlarda % 35-46 civarındadır. Plateletlerin değeri mm3'te 150,000-450,000 civarındadır.