Vesvese gelmesi nedir?

İçindekiler:

  1. Vesvese gelmesi nedir?
  2. Vesvese hangi ayette geçiyor?
  3. Içimizdeki şeytandan nasıl kurtuluruz?
  4. Iman arttıkça vesvese artar mı?

Vesvese gelmesi nedir?

Vesvese Arapça kökenli bir sözcüktür ve kuruntu ile eş anlamlıdır. Vehim ile aynı kökten gelen kelime, kişinin hiçbir gerçekliğe ve temele dayanmayan duygulara kapılması anlamına gelir. Vesvese hiçbir zaman gerçekleşmemiş ve gerçekleşmeyecek olan şeyleri düşünmek anlamında da kullanılır.

Vesvese hangi ayette geçiyor?

“Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona verdiği vesveseyi de biz biliriz. Çünkü biz, ona şah damarından daha yakınız” (Kâf 50/16). Nâs sûresinde kişiyi ısrarla günah işlemeye kışkırtması sebebiyle şeytandan vesvâs diye söz edilir.

Içimizdeki şeytandan nasıl kurtuluruz?

Vesveseden kurtulmanın kısaca üç yolu vardır: İstiğfar: Tövbe, istiğfar etmek. İstiaze: Şeytanın şerrinden Allah'a sığınmak, sık sık eûzü besmele okumak. Ümitsizliğe düşmemek ve daima motivasyonumuzu korumak için bilmemiz gereken diğer bir mesele de; vesvesenin imanın kuvvetinden olduğunu bilmektir.

Iman arttıkça vesvese artar mı?

İmanın şüphe kaldırmayacağı kabul edilse de; insan da iman güçlendikçe, vesvese oranın arttığı yükseldiği kabul edilir. İman olan bir kalbe vesvesenin iman ölçüsünde geldiği kabul edilir.