Kirve olmak ne demek?

İçindekiler:

  1. Kirve olmak ne demek?
  2. Kirvem Kürtçe ne demek?
  3. Kirve ile evlilik olur mu?
  4. Kirvalık ne demek?
  5. Dinimizde kirve ne demek?

Kirve olmak ne demek?

Kirve, sünnet düğünü sahibi olan ailenin en yakınına verilen unvandır. Sünnet düğünün tüm masrafları kirve olarak kabul edilen kişiye aittir. Bunun yanı sıra kirve; sünnet esnasında çocuğu tutma, onu oyalama ve çocuğa destek olma sorumluluklarını da yerine getirmektedir.

Kirvem Kürtçe ne demek?

Kürtçe (Kurmanci) kirva veya kirve "çocuğu sünnet ettiren ve yaşam boyu sahip çıkan kişi" sözcüğünden alıntıdır.

Kirve ile evlilik olur mu?

KİRVE ÇOCUKLARI EVLENEBİLİR ? ... Erkek çocuğun kirve kızı ile evlenmesi uygun görülmediği gibi, iki aile arasında başka çocukların da evlilikleri uygun görülmemektedir. En hassas olunan da sünnet olan çocuktan daha küçük olan kardeşlerin, kirvenin çocuklarından biri ile evlilik konusudur.

Kirvalık ne demek?

Toplumda ki inançsal örgütlenme biçimlerinden biri de kirveliktir. Musahiplik kadar toplumda önemli bir yere sahiptir. Sünnet, daha çok kirvelik ya da günlük tabirle 'kirvalık' olarak ifade edilir. Kirvelik daha çok peygamber dostluğu olarak manalandırılır.

Dinimizde kirve ne demek?

Kirve, bu İslami kural için gerçekleştirilen sünnet ritüelde rol oynayan kişilerden birine verilen sıfattır. Buna göre kirve olan kişi, sünnet ritüelinde çocuğu kucağına alır, korkmaması için onu teskin eder, eliyle çocuğun gözlerini kapatır ve işlem gerçekleşir.