Idrar sondası ve torbası ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Idrar sondası ve torbası ne işe yarar?
  2. İdrar torbası kaç günde bir değiştirilir?
  3. İdrar torbası kimlere takılır?
  4. Erkek hastaya sonda nasıl takılır?
  5. Idrar sondası nasıl çıkarılır?
  6. Sonda kaç gün durur?

Idrar sondası ve torbası ne işe yarar?

Dışarı alınan idrar, idrar torbası adı verilen özel bir haznede biriktirilir. İdrar sondasının temel amacı idrar kesesinde biriken idrarın dışarı alınmasıdır ve herhangi bir nedenle idrarın böbreklerden idrar kesesine ulaşmasında bir engel varsa yararlı olmayacaktır.

İdrar torbası kaç günde bir değiştirilir?

Normal sondalar 3 günde bir değiştirilmelidir. En uzun ömürlü kalıcı sondalar silikonlu foley sondalardır. Silikonlu sondalar bile , enfeksiyon gelişmemesi için en fazla 21 günde değiştirilmesi önerilir.

İdrar torbası kimlere takılır?

İdrar kanalındaki bir darlıktan dolayı idrarını yapamayan ya da oldukça az miktarda yapan ya da sıkça idrara çıkmasına rağmen idrar kesesi boşalmayan kişilere takılabilir.(prostat,üretra darlığı) Debil hastalara ya da kazayla yaralanmış olan kişilerin idrar çıkışının takip edilmesi için takılabilir.

Erkek hastaya sonda nasıl takılır?

Erkeklere Sonda Takılması İşlemi
  1. Erkeklere sonda takılması işlemi için hastaya bilgi verilir.
  2. Erkek hasta sondanın takılması için sırtüstü yatırılır.
  3. Eller steril edilir. ...
  4. Delikli örtü penis dışarıda kalacak şekilde örtülür.
  5. Hastanın bacaklarının arasında idrar gelebileceğinden böbrek küveti yerleştirilir.
Daha fazla öğe...

Idrar sondası nasıl çıkarılır?

İdrar torbası belli aralıklarla boşaltılır. Kadınlarda sonda çıkartılacağı zaman sonda balonuna şırınga edilen su geri çekilerek mesanedeki balonun sönmesi sağlanır ve ardından sonda hortumu çekilerek çıkartılır.

Sonda kaç gün durur?

İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.