Haşhaş nasıl çoğaltılır?

İçindekiler:

  1. Haşhaş nasıl çoğaltılır?
  2. Haşhaşa hangi gübre iyi gelir?
  3. Bir dönümden kaç kilo haşhaş alınır?
  4. Haşhaş hangi mevsimde olur?
  5. Haşhaşa gübre ne zaman atılır?
  6. Haşhaşa ne kadar gübre atılır?
  7. Bir ölçek haşhaş kaç kilo gelir?
  8. Haşhaş ekimi için nereye başvurulur?
  9. Haşhaş ezmesi bayatlar mı?
  10. Haşhaş ezmesi zehirler mı?
  11. Afyon çapası ne zaman yapılır?
  12. 1 dönüm den ne kadar haşhaş çıkar?

Haşhaş nasıl çoğaltılır?

Haşhaş bitkisinin üretimi için tohumlarının çimlendirilmesi yapılarak bitkinin çimlenme olanaklarını sağlayacak koşullar oluşturulmalıdır. Toprağa ekilen tohumların sık sık nemlendirilmesi sağlanmalıdır. Haşhaş bitkisi çimlendikten sonra büyüme aşamasında sulanır daha sonra çapalanarak verimi artırılır.

Haşhaşa hangi gübre iyi gelir?

Çiftlik gübresi bitkilere besin sağlamakla birlikte asıl olarak toprağın su tutma kapasitesini ve karakterini düzeltici etkisi vardır. Bu açıklama ışığında haşhaş ekilecek tarlaya dekar başına 2 - 2,5 ton hesabıyla yanmış çiftlik gübresi vermek yeterli faydayı sağlayacaktır.

Bir dönümden kaç kilo haşhaş alınır?

Haşhaştan kuru şartlarda; dekara 60-70 kg kapsül, 70-80 kg tohum, sulu şartlarda; dekara 120-130 kg kapsül, 160-200 kg tohum verimi alınabilir.

Haşhaş hangi mevsimde olur?

İlk olarak eylül ekim arası ikinci olarak ise şubat, mart ve nisan ayları olmak üzeredir. Haşhaş başlarında bulunan tohum kısmı tamamen kuruduğu zaman hasat zamanının gelmiş olduğu zamandır.

Haşhaşa gübre ne zaman atılır?

Çiftlik gübresi sonbaharda erken verildiği halde suni gübreler ekimden önce veya ekim yapılırken verilebilir.

Haşhaşa ne kadar gübre atılır?

Genel olarak 6-8 kg fosfor karşılığı gübre ekimle birlikte tohum yatağına verilmelidir. Bu 13-18 kg DAP ile karşılanır, diğer gübrelerden verilecekse %' lerine göre hesap edilir. Toplam azotlu gübre ihtiyacı, sulanmayan hafif bayır, kıraç tarlalarda 4-6 kg azot, taban tarlalarda dekara 6-8 kg azot karşılığı gübredir.

Bir ölçek haşhaş kaç kilo gelir?

Çiçeği dökmeye başladığı zaman haşhaşta sulama gereksizdir. Birkaç yıldır haşhaş fiyatları iyi. Bir ölçek 14-15 kilograma tekabül ediyor. İyi tarlada 2 dekarda 20 ölçeğe kadar verir.

Haşhaş ekimi için nereye başvurulur?

Haşhaş ekimi yapmak isteyenler Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) izin belgesi alacak. İzin belgesi alabilmek için kışlık ekilişlerde 1 Temmuz-30 Ekim, yazlık ekilişlerde 1 Şubat-15 Mart'ta HÜBAS üzerinden TMO'ya başvurulacak. TMO, yaptığı inceleme sonucunda ihtiyaca göre haşhaş ekimi için izin belgesi düzenleyecek.

Haşhaş ezmesi bayatlar mı?

Haşhaş Ezmesi Bozulur mu? Haşhaş 1-2 ayda hemen bozulan bir besin değildir. Bu nedenle kısa sürede tüketilmesi gerekmez. Birçok gıda gibi haşhaş ezmesi de serin ve güneş ışığından uzak tutularak ağzı kapalı muhafaza edilirse 1 yıl kadar durur.

Haşhaş ezmesi zehirler mı?

Küçük çocuklar için kullanımı uygun olmasa da çocukları sakinleştirmek için kullanılır. Haşhaşın zararları: Haşhaş içildiği takdirde zehirlenmeye yol açabilir. Bu nedenle oldukça tehlikeli bir bitkidir. Sinir sistemini etkileyerek tansiyon düşüklüğüne yol açabilir.

Afyon çapası ne zaman yapılır?

Afyon bitkisinin ekimine Ekim ayı sonlarında başlandığını ve kasım ayı içerisinde tamamlandığını belirten Muhtar Ramazan Çetinkaya şu bilgileri verdi: "İki sefer çapası yapılır. Mayıs ayı sonlarında çiçeğini açar ve haziran ayının 15'ine kadar çiçek dönemi devam eder. Temmuz ayının 1 ve 15'i arası da hasadını yaparız.

1 dönüm den ne kadar haşhaş çıkar?

Diğer türlü 1 dönümden en fazla 500 kilogram haşhaş çıkar, arada dağlar kadar yaklaşık 35 kat iş verimini arttırıyor.