Kabine ne zaman değişti?

İçindekiler:

  1. Kabine ne zaman değişti?
  2. Bakanların görevden alınması nasıl olur?
  3. Bir bakanın görevine kim son verir?
  4. 1982 Anayasasına göre bakanları kim görevden alabilir?

Kabine ne zaman değişti?

Türkiye Hükûmeti veya IV. Erdoğan Hükûmeti, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'nin ilk hükûmetidir. 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan hükûmettir. Kabine 10 Temmuz 2018 tarihinde TBMM'de yemin ederek görevine başlamıştır.

Bakanların görevden alınması nasıl olur?

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve görevden alınır. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, 81 inci maddede yazılı şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde andiçerler.

Bir bakanın görevine kim son verir?

Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atar ve görevlerine son verir. Üst kademe kamu yöneticilerini atar, görevlerine son verir ve bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenler.

1982 Anayasasına göre bakanları kim görevden alabilir?

Anayasamızın 91'inci maddesine göre, olağan dönemlerde kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi Bakanlar Kuruluna aittir. Anayasamızın 121'inci maddesine göre, olağanüstü hâl ve sıkıyönetim dönemlerinde kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi ise Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kuruluna aittir.